21.03.2013 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

 na dalších osmdesáti stránkách Vašeho časopisu Veterinářství s novým designem si můžete u odborných článků prohlédnout fotografie svých kolegů, a v tomto čísle i studentky posledního ročníku veterinární univerzity, která spolu s praktickou veterinární lékařkou popsala klinický případ výskytu Aujeszkyho choroby u psa. Přestože je naše republika této nebezpečné nákazy povinné hlášením v chovech prasat prostá, u prasat divokých není její výskyt vyloučen. K přenosu infekce na jiné druhy zvířat dochází nejčastěji cestou inhalační a perorální anebo pasivně kontaminovanými předměty. U prasat existuje k tomuto onemocnění věková rezistence. Při infekci mladých selat dochází často k úhynu, dospělá prasata většinou přežívají a jediným klinickým příznakem bývají u březích zvířat aborty. U všech ostatních živočišných druhů končí nákaza úhynem. U loveckých psů se v poslední době zvažuje možnost preventivní vakcinace proti Aujeszkyho chorobě. Člověk není k této nákaze vnímavý.

Zda mohou být klinicky zdravá prasata potencionálními přenašeči méně známých enterálních virů, astrovirů, kobuvirů a sapovirů, uvádí jeden z příspěvků k porcinní medicíně. Prasata představují rezervoár této značně heterogenní populace virů s relativně vysokou prevalencí a výskytem smíšených infekcí. Přestože zoonotický potenciál nebyl prokázán, nelze možnost vzniku nových variant se schopností způsobovat onemocnění u lidí podceňovat.
A o čem píší zahraniční odborné časopisy? Například o zavedení povinného mikročipování všech psů uvažuje od dubna příštího roku ve své zemi Velká Británie.
 
Vaše,
Irena Sekaninová
 
Ilustrační foto na titulní straně: Kočka s hypertyreózou (foto MVDr. Jana Kolevská, PhD.)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down