30.04.2012 | 02:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stomatologický seminář

Odborný seminář společnosti vets4vets pod názvem Stomatologie u psa a kočky proběhl 25. března v příjemném prostředí hotelu Myslivna v brněnských Pisárkách.

Běžné, ale i zřídka používané zákroky ze stomatologické praxe prezentovali Dr. Bernard Biberauer (Kleintier-Ordination Mittertreffling, Rakousko) a Dr. Tomáš Fichtel (VFU Brno).
 
Námětem první prezentace B. Biberauera byla dentální rentgenologie. Rtg snímek umožňuje stanovit přesnou diagnózu (ztrátu kosti, úlomky kořene, fraktury, impakce, endodontie, resorpce zubu, chybějící zub, neoplazie, cysty aj.) a naplánovat léčbu. Byly uvedeny výhody a nevýhody tradičních filmů a vyvolávání snímků ve srovnání digitální technikou.
Druhá přednáška z praxe autora byla zaměřena na felinní odontoblastické resorpční léze (FORL) a TR (resorpce zubů) u kočky. Tato stomatologická onemocnění patří k nejběžnějším bolestivým onemocněním zubů u koček, které jsou k nim predisponovány. První zmínky o jejich výskytu u koček pocházejí již ze 13. a 14. stol. Prevalence pomocí rtg byla prokázána u 30 % náhodně vyšetřených koček a 50 – 75 % stomatologických pacientů. Prevalence byla zjišťována také u ostatních druhů zvířat, např. psů, prasat, potkanů, myší, lidí a opic, pum (3 %) a jaguárů (29 %). Predispozice k FORL/TR se zvyšuje s věkem (50 % koček nad 5 let). Resorpci vyvolávají odontoklasty, které odbourávají dentin a jsou aktivovány hlavně zánětlivým procesem v periodontu a chybějící nekalcifikovanou hmotou (idiopatická příčina.). Etiopatogeneze nemoci není zcela objasněna, k predispozičním faktorům patří zvláštnosti kočičích zubů, lokální trauma a vliv krmiva. Podstatnou roli hraje metabolismus vápníku a příjem vitaminu D, který si kočky neumí vytvořit.. Nadbytek vitamínu D a jeho metabolitů může být příčinou mineralizace měkkých tkání. Kočky s FORL mají významně vyšší koncentraci hydroxyvitaminu D než kočky zdravé. Dochází na zmineralizované tkáni k aktivaci odontoklastů? Pokud nejsou klinické příznaky zahrnující především bolestivost (cvakací reflex, vypadávání potravy, anorexie, poruchy chování, třepání hlavou, kýchání, nadměrné pohyby jazykem, náklon hlavy, parodontitida/gingivitida, stomatitida, halitóza, ptyalismus) přítomné, rtg diagnostika je nezbytná.
Odpolední program patřil jednomu z předních specialistů na stomatologii u nás, T. Fichtelovi. V první části rozvedl problematiku pod názvem Nejen zubní kámen: racionále pro ošetření parodontitis marginalis, ve druhé se věnoval Endodoncii: pulpitidě a jejímu ošetření u psů. Podle posledních údajů EU trpí onemocněním parodontální tkáně 90% lidí a 95 % psů starších tří let. Zánětlivá onemocnění parodontálních tkání nelze vyřešit medikamenty, protože mají jen podpůrnou funkci. Léčba spočívá v komplexním ošetření parodontu, ale parodontální chorobu nelze na úrovni současných poznatků vyléčit. Příčina je podle slov autora: „Za vším hledej plak a imunitu“. Onemocnění probíhá ve čtyřech fázích.
V první fázi se na zubech usazuje zubní plak, který podporuje adsorpci makromolekul a vzniká pelikula. Druhou fázi charakterizuje usazování G+ bakterií, ve třetí fázi dochází ke zmnožení jak bakterií tak i hmoty plaku. Ve fázi čtvrté probíhá kolonizace novými G anaerobními bakteriálními kmeny. Tento proces doprovází gingivitida, parodontitida a parodontitida agresivní. G+ a G bakterie jsou příčinou parodontálního defektu a ztráty alveolární kosti, a spolu s mediátory zánětu stimulují tvorbu osteoklastů. Rtg snímek ukáže v jakém stavu je alveolární výběžek a usnadní argument majiteli – co a proč ošetřovat či extrahovat. Následná terapie spočívá v odstranění plaku, seškrábnutí zubního kamene a uzavřené subgingivální kyretáži, v aplikaci antibiotik.
V další prezentaci popsal Dr. Fichtel příčiny zánětu pulpy - fraktury zubu, zubní kaz, infekce, tupé trauma aj. fyzikální příčiny a endodontické postupy při terapii pulpitidy– amputace, exstirpace a resekce kořenového hrotu.
Přednášky z praxe autorů byly dokumentovány širokou škálou kvalitních rtg snímků a účastníci semináře získali podrobně zpracovaný sborník všech prezentovaných pacientů, včetně dostupné přístrojové techniky na úrovni doby. Mezi přednáškami byla podávána káva s občerstvením a chutný oběd. Seminář sponzorovaly firmy Royal Canin a Krka.
 
Společnost vets4vets byla založena v Rakousku Dr. F. C. Heroldem s cílem pomoci rozvíjet znalosti veterinárních lékařů a to nejen na poli odborném, ale rovněž se snahou nabídnout možnost zlepšit prezentaci vlastní ordinace a její marketing. Vzhledem k jejímu ohlasu, došlo v roce 2010 k vytvoření poboček vets4vets v České republice (Dr. Zbyněk Dvořák) a Maďarsku (v současnosti rovněž vzniká samostatná Slovenská pobočka) specializovaných na poskytování vzdělávacích seminářů. Snahou seminářů vets4vets je přinášet poznatky od domácích i zahraničních přednášejících (simultánní překlad je samozřejmostí) s možností interakce účastníků a rozvinutí diskuse k probíranému tématu, což je umožněné malou kapacitou (maximálně 25 ) účastníků. Témata seminářů jsou převážně z oblasti onemocnění psů a koček, ale minoritně i z oblastí medicíny koní a hospodářských zvířat, kdy mnohem více informací je možné nalézt na www.vets4vets.cz.
Další seminář na téma Problematika lamovitých a ovcí proběhne 26.5. v Hluboké n/Vltavou a 27.5. v Brně.
 
Obr – Přednášející B. Biberauer, T. Fichtel a Z. Dvořák, vedoucí pracovník vets4vets pro Českou republiku(zleva doprava)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down