13.02.2012 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Agrární zahraniční obchod ČR

Tuzemská výroba masa dlouhodobě klesá, domácí spotřeba se ale v posledních letech výrazněji nemění. Pokles produkce je tak čím dál více nahrazován dovozem. Agrární dovoz roste dlouhodobě rychleji než vývoz stejných kategorií zboží od nás do zahraničí.

Agrární zahraniční obchod ČR dosáhl loni historicky nejhoršího výsledku. Deficit se meziročně prohloubil o 97 milionů korun na 34,7 miliardy Kč (Zemědělský svaz ČR, ČSÚ). Zemědělských produktů a potravin bylo dovezeno za 155,5 miliard korun, tj. o 15,5 miliardy více než předloni. Historicky nejvyšší byl také vývoz v hodnotě 120,7 miliard.
Nejvyšší schodek, 14,3 miliard byl zaznamenán u obchodu s masem a droby. Deficit se proti roku 2010 prohloubil o 1,6 miliard. Dovoz činil 19,5 miliard.
Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha uvedl, že je potřeba udělat vše pro zvýšení živočišné produkce a její uplatnění na trhu, neboť jakékoliv snížení produkce v ČR se na trhu hbitě vyrovná. Vláda a ministerstvo zemědělství musí využít všechny nástroje na podporu živočišné výroby, a to včetně vyplacení národních doplňkových plateb TOP UP a maximálního využití národních podpor.
Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1994. Nejhorší bylo loni, kdy zemědělsko-potravinářský zahraniční obchod České republiky skončil s deficitem 34,6 miliardy korun.

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down