19.01.2012 | 06:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kardiologické dny již potřetí

Na úspěšně zavedenou tradici v pořádání seminářů, zaměřených na problematiku kardiologie, navázala i tentokrát společnost Boehringer Ingelheim pod záštitou ČAVLMZ, a v listopadu loňského roku pro 150 posluchačů připravila ve vzdělávacím a informačním centru Floret v Průhonicích u Prahy poutavý dvoudenní program. Při zahájení prvního dne teoretických prezentací přivítal Dr. Martin Šanda z pořádající společnosti posluchače, mezi nimiž byl i současný prezident ČAVLMZ Dr. Pavel Štellar. Přednášejícími byli tentokrát oblíbený Dr. Rafal Niziolek z Polska, Dr. Peter Modler (Rakousko) a Dr.Alan Kovačević (Německo).

Obecně snadnou diagnostikou srdečních onemocnění se v úvodní prezentaci zabýval Dr. Kovačević, Evropský veterinární specialista v kardiologii. I z podrobného klinického vyšetření lze téměř s jistotou vyslovit kardiologickou diagnózu. Barva sliznic, CRT, palpace pulzu (frekvence, rytmus a síla pulzu), palpace stěny hrudníku a břicha, perkuse hrudníku a auskultace jsou pro kardiologa cennými prostředky. Problematika dyspnoe byla prezentována na několika klinických případech, včetně RTG snímků a videozáznamů klinických příznaků. EKG diagnostika je indikována při zjištění nápadných odchylek frekvence a/nebo rytmu srdeční akce při klinickém vyšetření, při léčbě antiarytmiky, poruše elektrolytů, monitorování pacienta v průběhu narkózy a při diferenciální diagnostice nespecifických onemocnění, vyvolávajících synkopy, slabost, letargii nebo horečku.
   Dr. Niziolek, akční a velmi úspěšný odborník, který se ve své privátní praxi věnuje pouze kardiologii, prezentoval problematiku plicní hypertenze a plicního edému.
   Jednoduchým přístupem k nejběžnějším získaným srdečním onemocněním u psů si získal pozornost zaplněného přednáškového sálu také Dr. Modler, který je certifikovaným členem Collegium Cardiologicum e.V. Na konkrétních pacientech byly pomocí RTG, USG a EKG záznamů prezentovány příznaky a diagnostika městnavého srdečního selhání a možnosti jeho terapie. Dr. Modler zmínil také léčebný postup při diagnostikovaném plicním edému
a hypertenzi.
   Prakticky nejvíce přínosnou byla a zlatým hřebem dne se stala poslední prezentace  Dr. Niziolka, který je členem International Veterinary Emergency and Critical Care Medicine. V prezentaci nazvané Co dělat s pacientem, který dorazil v kritickém stavu, v tzv. zlaté hodině, aneb když 3600 sekund znamená žít nebo ne, poskytl Dr. Niziolek přehledný postup jednotlivých kroků, které je potřeba učinit k záchraně pacientova života. Pro pacienty se srdečním selháním platí zásada 3S – Správný pacient, do Správné nemocnice, ve Správný čas. Koncept byl převzat z humánní medicíny a pro pacienty v kritickém stavu představuje otázku života a smrti. Důležité je dělat důležité kroky ve správném sledu. Za účelem prestabilizace pacienta před transportem je nezbytné zajistit uvolnění dýchacích cest a fungování krevního oběhu. Pro první kontakt s pacientem je vhodné mít k dispozici proškolenou osobu, která již telefonickou instruktáží dokáže majitele informovat o vhodném postupu před přesunem na kliniku. Neméně důležitá je připravenost personálu a vybavení na klinice, včetně tzv. pohotovostního vozíku s léky a nástroji. Jednotlivými kroky jsou pak stabilizace pacienta, lokalizace problému, diagnostika a terapie. Klinické vyšetření probíhá podle tzv. Crash plánu. Dr. Niziolek také vyjmenoval nejčastější chyby, se kterými se při pohotovostní péči běžně můžeme potkávat. Jedná se především o vhodnost sedace pacienta, zbytečné provádění RTG, zvláště u koček, nedostatek krevních testů, obavu z penetrace tělních dutin, šokové dávky tekutin a nedostatečnou stabilizaci před chirurgickým zákrokem. Mottem Dr. Niziolka pro péči o pacienta v kritickém stavu je : „ Očekávejte to nejhorší, ale doufejte v to nejlepší !“. 

   Na druhý den kardio dnů  Boehringer Ingelheim  byl naplánován workshop.
Ukázalo se, že uspořádat workshop v návaznosti na teoretickou část  bylo vynikajícím  řešením, zájemci spolu s přednášejícími si mohli v praxi na moderních sonografických přístrojích zn. MyLab předvést na psech jak  obraz fyziologický, tak stav patologický . Vše proběhlo hladce díky laskavosti pana dr.Šimka z Veterinární kliniky Červený vrch, který poskytl své pacienty. O workshop byl veliký zájem, ale z technických důvodů nebylo možné, aby se zúčastnili všichni zájemci, a že  jich bylo hodně. Pořádající společnost firma Boehringer Ingelheim plánuje na 2012 uspořádat další  workshopy tak, aby se na každého dostalo.

Petra Miklišová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down