22.07.2011 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Úroda obilí na Slovensku vzrostla, ceny potravin to neovlivní

Slovenští zemědělci očekávají letos vyšší úrodu obilí ve srovnání s loňskem, kdy výnosy ovlivnilo deštivé počasí. Vyšší sklizeň zvýší příjmy zemědělských podniků, ceny potravin neklesnou (Slovenská zemědělská a potravinářská komora, SPPK a Svaz výrobců krmiv).
V letošním roce se předpokládá vzestup celkové úrody obilí na Slovensku zhruba o třetinu, na 2,2 milionu tun, vrátí se zhruba na úroveň roku 2009. Vzroste zřejmě i sklizeň kukuřice a řepky; o tyto komodity, z nichž se mimo jiné vyrábí biosložky do motorových paliv, je zájem.

Vyšší výnosy by se podle Svazu výrobců krmiv měly odrazit v nárůstu příjmů slovenských zemědělců o stovky milionů eur. Výraznější dopad lepší úrody na ceny potravin na pultech obchodů se ale nepředpokládá. Ceny plodin závisí na vývoji na světových trzích, pěstitelé navíc upozorňují na nárůst nákladů i kvůli zrušení daňového zvýhodnění na naftu.
Lepší úroda se letos očekává také v Česku. Český statistický úřad odhadl, že sklizeň základních obilovin vzroste o 6,1 procenta na 6,55 milionu tun. Předpokládá rovněž rekordní úroda řepky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down