12.05.2011 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Národní hřebčín v Topoľčiankách oslaví 90. výročí

Národní hřebčín ve slovenském městečku Topoľčianky, který stojí v těsném sousedství loveckého zámečku - letního sídla všech československých prezidentů, letos oslaví 90. výročí svého založení.

Hřebčín patří počtem koní - 550 a chovaných pěti čistokrevných plemen - slovenského teplokrevníka, lipicánů, huculů a arabských plemen, mezi největší v Evropě. Chloubou hřebčína jsou lipicáni.

Lipicána z hřebčína dostala darem i britská královna Alžběta II. při své návštěvě Slovenska v roce 2008. Kůň však zůstal Topoľčiankách, panovnice si s sebou do vlasti odvezla pouze album s jeho fotografiemi.

Hřebčín letos nabídne zájemcům tři dostihy, mistrovství Slovenska v drezuře koní, soutěž v akrobatickém cvičení na cválajícím koni a vytrvalostní závody. Největší akcí bude začátkem srpna oslava kulatého výročí založení střediska, zúčastní se jí také hřebčíny z dalších evropských zemí. Topoľčianky byly v minulosti oblíbeným místem prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, který byl velkým milovníkem koní a dobrým jezdcem. V hipologickém muzeu koní, který je součástí hřebčína, je vystaven i jeho dvoumístný kočár.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down