Do soutěže o nejlepší českou biopotravinu loňského roku přihlásilo 17 výrobců svých 42 produktů. Soutěž každoročně vyhlašuje Potravinářská komora společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců.
Velkému zájmu se těší zejména nová kategorie biovín, ve většině ostatních kategorií naopak soutěžících meziročně ubylo. V devátém ročníku soutěže „O biopotravinu roku“ se výrobci utkají v sedmi kategoriích. Vyhlášení vítěze proběhne na konferenci Retail in Detail v Praze, 23. března.
Do soutěže nominovalo šest ekologických vinařů celkem 18 vín. V posledních několika letech se množství ekologických pěstitelů vína značně rozrostlo. Množství biovín by mělo v příštích letech růst, vzhledem k tomu, že velkému množství pěstitelů skončí takzvané přechodné období, které je mezistupněm při přechodu od konvenčního zemědělství k ekologickému.
Masný výrobek je letos přihlášen jeden, loni jich bylo šest. Pochutiny a ostatní potravinářské výrobky nejsou obsazeny. Počet výrobků v kategorii mléka i mléčných výrobků se zvýšil z devíti na deset. V minulém roce byla nejvíce zastoupená kategorie mlýnských a pekárenských výrobků, letos se jejich počet snížil o polovinu, na pět.Odborná porota vybere nejlepší výrobky v průběhu února. Potraviny budou hodnoceny podle chuti, způsobu zpracování, výroby a použitých surovin. Posuzován bude také celkový koncept výrobku od výhod pro zákazníka přes obal a celkový vzhled až po marketingovou propagaci produktu.