14.01.2011 | 08:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rok 2011 ve znamení oslav veterinární profese

Zvířata + Lidé = Jedno zdraví
Veterinární profese oslaví letos 250 let od svého vzniku. Generální ředitelství Evropské komise pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO) a Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) spojí síly, aby sérií aktivit oslavily toto výročí a upozornily na různorodá uplatnění veterinářů po celém světě. Jejich spolupráce bude odstartována představením šesti videoklipů upozorňujících na důležitost veterinární profese pro veřejnost.

Brusel, 13. ledna 2011
V průběhu Světového roku veterinářů 2011 uspořádají veterinární instituce sérii akcí pro veřejnost s cílem zvýšit její povědomí o prospěšnosti této profese a připomenout, že veterináři svojí prací slouží lidstvu již 250 let. DG Sanco a Světová organizace pro zdraví zvířat při této příležitosti spojily síly k tomu, aby upozornily na rozmanitou roli veterinárních lékařů v našich každodenních životech.
Výkonný náměstek ředitele DG SANCO (Generální ředitelství Evropské komise pro ochranu a zdraví spotřebitele) Bernard Van Goethem k tomu uvedl: „Zmíněné partnerství je vhodnou příležitostí k tomu, abychom šířili jedno velmi důležité sdělení: dnešní veterináři zaujímají významnou pozici v rámci evropské strategie Zvířata+Lidé=Jedno zdraví. Jsou totiž jedinými lékaři s kvalifikací, která jim dovoluje chránit zdraví zvířat i lidí.”
Světový rok veterinářů je vhodnou příležitostí k tomu, abychom upozornili na význam, který Evropská komise přikládá veterinářské profesi, a zároveň poukázali na přínos práce veterinářů pro celou společnost: závisí na nich důvěra spotřebitelů nejen v Evropě, ale po celém světě. V posledních dvaceti letech se úloha veterinářů, pokud jde o zdraví zvířat a potravinové krize, stala naprosto stěžejní. Je tedy správné a potřebné ocenit roli, kterou dnes hrají a po další generace budou hrát v otázkách ochrany potravního řetězce.
Šest videoklipů s tématem „Veterináři v našem každodenním životě“  je motto společných aktivit. První z nich je vytvoření šesti videí představujících nespočetné role veterinářů a jejich dopad na životy lidí. Videa se zaměřují na šest hlavních témat: hospodářský chov zvířat, domácí mazlíčci, krizový management, bezpečnost potravin, zabezpečení potravin a přenos nemocí.
„OIE považuje služby veterinářů za veřejně prospěšné. Těchto šest videí to zcela jasně demonstruje široké veřejnosti,” říká Maria Zampaglione, ředitelka komunikace OIE.
Započato ve Francii, oficiálně zahájeno ve Francii
Slavnostní start letošních aktivit se odehraje 24. ledna ve Francii, v zemi, kde se profese zrodila. V Lyonu byla v roce 1761 založena první veterinární škola na popud francouzského veterináře Clauda Bourgelata. Úvodní řeč při slavnostní ceremonii, která proběhne ve Versailles, pronese evropský komisař John Dalli.
Akce konané během letošního roku budou zahrnovat symposia, konference a zasedání připomínající zrození veterinární profese. Kompletní program je k dispozici na webové stránce Vet2011.
O DG Sanco: Generální ředitelství Evropské komise pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO) zajišťuje, aby potraviny a spotřební zboží prodávané v EU byly bezpečné. Dále zajišťuje, aby interní trh EU fungoval ve prospěch spotřebitelů, aby Evropa pomáhala chránit a zlepšovat zdraví svých občanů a aby byla chráněna a zvyšována úroveň životních podmínek a zdraví zvířat ve společnosti.
O veterinárních aktivitách Komise: Při příležitosti Světového roku veterinářů 2011 organizuje DG Sanco sérii aktivit s cílem vyzdvihnout roli „veterinářů v našem denním životě”, což je slogan pro společné aktivity Evropské komise a OIE (Světové organizace pro zdraví zvířat). Aktivity se kromě jiného budou konat během Mezinárodního zeleného týdne v Berlíně od 21. do 30. ledna, v průběhu Mezinárodního zemědělského veletrhu v Paříži od 19. do 27. února a v rámci čtvrtého ročníku Veterinárního týdne EU, organizovaného v partnerství s Evropskou federací veterinářů od 16. května. Mezinárodní závěrečný ceremoniál Světového veterinárního roku bude ukončen v Kapském Městě, v Jižní Africe ve dnech 10.-14. října 2011. Proběhne zde také 30. Světový veterinární kongres 2011.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down