06.01.2011 | 08:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

SZPI - kontrola označování potravin

Většina provozovatelů uvádí do oběhu potraviny v souladu s právními předpisy

Přestože hlavní prioritou Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) je bezpečnost potravin, věnuje inspekce velkou pozornost i kontrole označování potravin, a to zejména odhalování klamavě označených potravin. Snaží se tímto chránit ekonomické zájmy spotřebitelů a současně chránit zájmy těch provozovatelů, kteří dodržují „pravidla hry“, nastavením rovných podmínek.
V současné době již většina provozovatelů uvádí do oběhu potraviny v souladu s právními předpisy. Jsou si vědomi, že ten, kdo potravinu uvádí do oběhu, je povinen pravdivě informovat o jejím složení. Pokud tak nečiní, dopouští se klamání spotřebitele. Informace na obale mohou významným způsobem ovlivnit rozhodnutí zákazníka, zda si koupí právě tuto potravinu či nikoliv.
S tímto typem pochybení se SZPI nedávno setkala při kontrole zmrazených rybích výrobků, konkrétně u potraviny "ALASKA" FILETY Z ALJAŠSKÉ TRESKY, zn. Vita star původem z Číny (balení á 400 g, DMT 28. 6. 2012; balení á 1000 g, DMT 25. 6. 2012 a DMT 11. 6. 2012), kterou v České republice prodává společnost Kaufland Česká republika, v.o.s. Laboratorní rozbory zjistily přítomnost přídatných látek (fosfátů a u dvou šarží i kyseliny citronové), které sice použity být mohou, avšak nebyly deklarovány ve složení na obalu potraviny. Společnost Kaufland tedy musela ve všech svých provozovnách tento výrobek stáhnout a vyřadit z oběhu.
Každý provozovatel musí respektovat skutečnost, že na obale je nutné deklarovat všechny složky, které výrobek obsahuje, aby měl spotřebitel všechny rozhodné informace při zvažování nákupu potraviny.

Ing. Romana Kadaňková

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down