25.11.2010 | 02:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Potravinářská aditiva – směrnice

Specifická kritéria čistoty, změny směrnic

Směrnice 2010/67/ES mění a doplňuje některá ustanovení směrnice 2008/84/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu potravinářských přídatných látek jiných než barviva a náhradní sladidla (OJ L 277, 21.10.2010, s. 17).
Mění se požadavek týkající se čistoty:
- oxidu uhličitého (E 290; obsah oleje max.5 mg/kg)
- sójové hemicelulózy (E 426)
- hydroxypropylcelulózy (E 463) – oprava
- vodíku (E 949; obsah dusíku max. 0,07 % obj.).
Doplňují se kritéria čistoty pro nově schválená aditiva:
- rozmarýnové extrakty (E 392; z Rosmarinus officinalis L.)
- kasiové gumy (E 427)
- polyvinylalkohol (PVA, E 1203)
- polyethylenglykolu (PEG 400, PEG 3000, PEG 3350, PEG 4000, PEG 6000, PEG 8000) - E 1521
Směrnice 2010/69/ES, mění a doplňuje přílohy směrnice 95/2/ES o potravinářských přídatných látkách jiných než barviva a náhradní sladidla (OJ L 279, 23.10.2010, s. 22).
Ke změnám (přílohy II až VI) dochází v souvislosti s technickým vývojem u řady přídatných látek a s novými poznatky týkajícími se bezpečnosti.
Rozšiřuje se použití:
- stabilizátorů do kysaných smetanových krémů (odůvodnění v preambuli, bod 4)
- sorbátů do analogů výrobků z ryb na bázi mořských řas (preambule bod 6) a použití sorbátů za pomoci vosků jako náhrady pesticidů k ošetření povrchu ovoce (preambule bod 8),
- sorbátů a benzoátů do piv v sudech KEG (preambule bod 7) a do doplňků stravy s vitaminy A a D (preambule bod 9),
- oxidu siřičitého u borůvek a „skořicových tyčinek“ (preambule bod 10 a 11),
- nisinu v tekutých vejcích (max. 6,5 mg/l; preambule bod 12),
- dimethyldiuhličitanu (E 242) do ovocných vín a vín s nízkým obsahem alkoholu (preambule bod 13),
- fosfátů v nápojích pro sportovce obsahujících syrovátkové bílkoviny (preambule bod 15),
- včelího vosku (E 901) na balené oplatky k zmrzlinám a jako nosiče v aromatech nealkoholických nápojů (preambule bod 16 a 17),
- triethyl-citrátu (E 1505) jako leštící látky v tabletovaných doplňcích stravy (preambule bod 18),
- neotamu (E 961) jako látky zvýrazňující chuť (nejen jako sladidlo dle směrnice 94/35/ES, preambule bod 22),
- L-cysteinu (E 920) v sušenkách určených pro kojence a malé děti (preambule bod 23).
Mléčnany a octany sodné a draselné se zařazují do skupiny s nespecifikovaným přijatelným denním příjmem a rozšiřuje se jejich použití téměř do všech potravin (preambule bod 5).
Schvaluje se použití:
- výtažků z rozmarýnu (E 392; z Rosmarinus officinalis L.) jako antioxidantů (preambule bod 14),
- polyvinylalkoholu (PVA, E 1203) jako povrchově aktivní látky u doplňků stravy (preambule bod 19),
- polyethylenglykolu (PEG 400, PEG 3000, PEG 3350, PEG 4000, PEG 6000, PEG 8000) - E 1521, jako lešticí látky v přípravcích pro povrchovou úpravu doplňků stravy (preambule bod 20),
- kasiové gumy, E 427 (preambule bod 21).
Zrušuje se rozhodnutí 2004/374/ES pozastavující uvádění na trh a dovoz želé cukrovinek ve tvaru minipohárků obsahujících určité želírující látky, protože ustanovení bylo zahrnuto do směrnice 95/2/ES.
Požadavky směrnic musí být zapracovány do národních předpisů do 31. 3. 2011.

Úřední Věstník ES, L 277, 21.10.2010, s.17
Úřední Věstník ES, L 279, 23.10.2010, s. 22

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down