Dováží se stále více mléčných výrobků a masa
Dovozy potravin do ČR vzrostly po vstupu do EU až kolikanásobně. Dovážíme stále více také másla, sýrů a tvarohů. Více než polovina ze zhruba 40 kilogramů vepřového masa, které obyvatel ČR ročně sní, bude letos pocházet z dovozu. Zvyšování dovozů potravin vede k omezování tuzemské výroby, a tím k pokračujícímu útlumu zemědělské produkce. Do tří až pěti let by v důsledku různých propagačních kampaní mohl vzrůst podíl českých výrobků až o deset procent.
Ve spolupráci s ministerstvem zemědělství výrobci propagují regionální potraviny. Potravinářská komora začátkem listopadu představila svůj záměr označovat kvalitní české potravinářské výrobky státní vlajkou. Zároveň chce uzákonit podmínky pro označování potravinářských výrobků v obchodech přívlastkem "čerstvé" (to by znemožnilo označovat ryby, které byly po předchozím zmrazení rozmraženy, nebo v supermarketech rozpékané mražené polotovary prodávat jako "čerstvé pečivo). Došlo by tím k posílení pozice prodejců a distributorů, kteří mají zájem na prodeji čerstvých potravin.