Tradiční speciality
Chráněné označení EU pro tradiční speciality zřejmě získají špekáčky, lovecký salám a spišské párky. Evropská komise proti jejich žádosti o registraci na speciální unijní seznam, ve které postupovala ČR společně se Slovenskem, nedostala v dané lhůtě žádné námitky. Pokud výrobky chráněné označení skutečně získají, budou všechny uzeniny prodávané na území EU muset být vyráběné podle schválené receptury.
Např. špekáček opatřený logem EU bude muset obsahovat minimálně 56 procent hovězího a vepřového masa a nesmí obsahovat rozemleté kosti se zbytky masa, mouky, masokostní moučku nebo sóju.
Vyhláška ministerstva zemědělství upravuje požadavky kvality na špekáčky, ta ale neplatí pro dovozce z EU.
EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První registrace zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení. Špekáčky i další zmiňované uzenářské výrobky budou tvořit kategorii třetí.