09.09.2010 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Vysočině loni přibylo 100 ekofarem

Jejich počet se téměř zdvojnásobil

Celkem bylo v ČR letos v srpnu evidováno 3500 ekofarem. V celorepublikovém srovnání vykázala vysočina nadprůměrný přírůstek těchto hospodářství (220 ekofarem na 13.700 hektarech půdy). Zemědělci přecházejí na šetrné hospodaření i v tomto roce. Konvenční zemědělci ví, že přechod na ekologické hospodaření přináší lepší ekonomické výsledky - kromě vyšších dotací k nim přispívá i to, že se produkty z ekofarem dají prodat výhodněji.

V porovnání s ostatními kraji, kde se biofarmáři mnohem víc zabývají pastevectvím, je v ekologickém zemědělství na Vysočině podstatně vyšší podíl orné půdy. Vyrábí se tu proto větší množství potravin pro konečného spotřebitele. Šetrně se v kraji pěstuje zelenina, brambory i obilí. Chovají se ovce, kozy a krávy. Lidé si kromě masa mohou koupit i mléčné výrobky a biovejce.
S nabídkou regionálních ekofarem se lidé mohou seznámit během tradiční akce Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství. Jarmarky a akce místní produkce proběhnou v Třebíči, Náměšti nad Oslavou, Humpolci, Velkém Meziříčí, Žďáru nad Sázavou a v Jihlavě. Kozí farma v Ratibořicích na Třebíčsku zahájí provoz 25. září. www.mesicbiopotravin.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down