08.09.2010 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mezinárodní Letní škola chirurgie

VFU Brno

Na Fakultě veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity Brno byl včera zahájen již 2. ročník mezinárodní Letní školy chirurgie – Osteosyntézy 2010 určené pro posluchače fakult veterinárního lékařství v ČR a ve světě. Tento velmi prakticky zaměřený projekt umožňuje studentům v krátkém čase získat množství teoretických znalostí o chirurgické léčbě zlomenin, které si během navazující druhé části mohou vyzkoušet také prakticky na umělých kostech. Pro studenty se jedná o unikátní možnost vyzkoušet si nové a ne zcela levné technologie a implantáty, které dnes veterinární chirurgové ve své praxi používají. Letošního ročníku, jehož teoretická část právě začala na Oddělení chirurgie a ortopedie Kliniky chorob psů a koček, a na kterou už ve čtvrtek naváže část praktická na Veterinární fakultě Freie Universität v Berlíně, se zúčastní přes 180 studentů z České republiky, Německa, Rakouska, Turecka a také Číny.

„Chirurgická škola spolupořádaná Oddělením chirurgie a ortopedie Kliniky chorob psů a koček FVL je pro studenty všech zemí jedinečnou příležitostí, jak si osvojit nejmodernější metody používané při ortopedických a chirurgických zákrocích. Zároveň se jedná, a to z hlediska finanční náročnosti, o workshop, který je díky vzájemné smluvní spolupráci a finanční podpoře brněnské a berlínské fakulty a také díky sponzoringu dostupný skutečně všem studentům oboru veterinárního lékařství, kteří chtějí rozvíjet a získávat další zkušenosti pod dohledem špičkových evropských odborníků v oblasti veterinární chirurgie,“ říká prof. MVDr. Alois Nečas Ph.D., MBA, děkan Fakulty veterinárního lékařství a spoluautor unikátního projektu v Evropě.

Finanční náročnost pro studenty je skutečně minimální – sami přispívají jen částkou 50€ na úhradu části využívaného materiálu při simulaci chirurgických zákroků. Pro porovnání, obdobný kurz pořádaný pro veterinární lékaře, který se koná jednou ročně ve švýcarském Davosu, by vyšel asi 80x dráže.

Studenti jsou nejdříve v první, teoretické části prostřednictvím Oddělení chirurgie a ortopedie Kliniky chorob psů a koček seznámeni se základy léčby zlomenin, jejich typů a hojení u malých zvířat, která je doplněná také vysvětlením použití jednotlivých technik, možných chyb a komplikací při operacích. Následně studenty čeká přesun do Berlína, kde se na Klinice chirurgie malých zvířat na Veterinární fakultě Freie Universität Berlin, odehraje praktická část kurzu. V ní si studenti pod dohledem našich a německých specialistů nacvičují jednotlivé chirurgické postupy – na modelech umělých kostí mají možnost si vyzkoušet např. repozici a fixaci různých typů zlomenin, implantaci moderních implantátů a otestují si také práci se špičkovým chirurgickým vybavením.

Teoretická část Letní školy chirurgie – Osteosyntézy 2010 proběhla 6. 9. 2010,
část praktická se uskuteční ve dnech 8. – 10. 9. 2010 v Berlíně.
Za VFU Brno projekt koordinuje profesor Alois Nečas, děkan Fakulty veterinárního lékařství VFU Brno a současně vedoucí Oddělení chirurgie a ortopedie Kliniky chorob psů a koček. Na německé straně převzal hlavní záštitu profesor Leo Brunnberg, přednosta Kliniky chirurgie malých zvířat a děkan Veterinární fakulty Freie Universität Berlin.

Pro více informací kontaktujte:

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Lucie Stejskalová, tisková mluvčí
tel: +420 541 562 010, mobil: +420 724 321 352,
e-mail: stejskaloval@vfu.cz
www.vfu.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down