21.06.2010 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Strategie zdraví zvířat

16. 6. Brusel

Šéfové nejvyšších veterinárních dozorových orgánů členských zemí jednali dne 16. 6. v Bruselu o strategii zdraví zvířat, jak ji naznačila Rada EU, na roky 2007 – 2013.
Hlavním mottem této strategie je „Prevence je lepší než léčba“ včetně její uvedení do praxe. Podle Komise je pravděpodobné, že v prvním pololetí 2011 bude předložen návrh veterinární legislativy, která dá této strategii zákonný rámec.
Smyslem chystaných změn je více se věnovat zajišťování dobrých podmínek zvířatům a především dobrým zoohygienickým podmínkám za oprávněného předpokladu, že se to projeví na lepším zdravotním stavu chovaných hospodářských zvířat. Jedním z hlavních zásad prevence nákaz zvířat je dbát na dobré podmínky pro chov, čemuž se ostatně věnovala naše republika v době předsednictví. K tomu přispívá a ještě víc musí přispívat systém dozoru v chovech a také v průběhu výroby potravin. Dalším důležitým bodem, či cílem, je věnovat pozornost obchodu a to zejména s nečlenskými zeměmi EU. Na středečním bruselském jednání prezentoval spolupráci s těmito třetími zeměmi Milan Malena, ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR, a ostatní členské země ji přijaly velmi kladně. Smyslem této prezentace i následné diskuse bylo posunout účinnost evropského veterinárního dozoru za hranice EU, a to například pomoci třetím zemím, a to především pokud jde o zdraví zvířat. Protože je to jeden z účinných způsobů, jak bránit zdraví zvířat chovaných v EU.
Stanovisko ČR k této problematice je takové, že případná pomoc může směřovat tam, odkud o ni bylo požádáno, nikoli nabídkou poskytovatele. Tak by měla být zaručena účinnost poskytované pomoci.
Systém státního veterinárního dozoru se bude v následujících letech, pokud jde strukturu a organizaci, poněkud měnit s tím, že důraz bude kladen stále více na cílené kontroly na základě analýzy rizika, aby byla zajištěna co největší efektivita těchto kontrol. To znamená od chovů po kontroly výroby. Tento trend u nás akceptujeme již několik let, takže pro naše orgány veterinárního dozoru není úplnou novinkou.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down