18.02.2010 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

První faremní biojatka u Jihlavy

Požadavky na provoz a hygienu jsou v ČR velmi vysoké

První faremní biojatka v České republice otevírá v těchto dnech ekologický zemědělec na své biofarmě v Sasově u Jihlavy. Vybudoval vlastní porážku, která splňuje nejpřísnější veterinární a hygienické požadavky kladené na velké masozávody. Jako jediný v republice bude porážet pouze zvířata z ekologického chovu. Naprosto vyloučena je tedy záměna s konvenčním masem. Dosud vozil farmář zvířata na porážku do Kosteleckých uzenin. Na nových jatkách může za rok porazit 10.000 prasat nebo 2000 kusů skotu. Farmář předpokládá, že jatka využije pouze pro vlastní "biočuníky", zatímco biohovězí bude zpracovávat také pro další chovatele, kteří si pak maso odvezou a prodají svým zákazníkům.
Díky oválnému razítku, které od veterinárních lékařů na svůj provoz dostal, může farmář maso vyvážet také do zemí Evropské unie. Sto kilometrů od nás na jih ale po zemědělcích nikdo nevyžaduje tak vysokou úroveň jatek, na jaké trvají čeští veterinární lékaři ze Státní veterinární správy. Pro nás to ovšem znamená velkou konkurenční nevýhodu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down