23.11.2010 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Summit o ohrožené populaci tygrů

Mezinárodní záchranný program

V Petrohradě bude dnes projednáno schválení mezinárodního záchranného programu pro tygry. Program má zajistit, aby se do roku 2022 zdvojnásobil současný počet zhruba 3200 volně žijících tygrů. Dokument bude přijat v rámci summitu o ohrožené populaci tygrů. Summit zasedá již od neděle ve městě na Něvě. Účastní se ho experti OSN a představitelé třinácti zemí, ve kterých se ještě ve volné přírodě velká kočkovitá šelma vyskytuje.
Celý "tygří summit" jedná pod záštitou ruského premiéra Vladimira Putina a má dostat náležitou politickou podporu. Na záchranný program má být podle předpokladů Světové banky jen během příštích pěti let poskytnuto kolem 350 milionů dolarů (přes 6,4 miliardy korun).
V divoké přírodě žijí tygři již jen ve třinácti asijských zemích. Nejvíce tygrů je v Indii, až 1650 a v Indonésii, kolem 450. Na ruském Dálném východě, v Nepálu, Malajsii, Thajsku a v Bangladéši se jejich počty odhadují na stovky. Desítky tygrů, případně jednotlivé kusy se vyskytují v Barmě, Vietnamu, Bhútánu, Číně, Kambodži a v Laosu. Před sto lety se celkový počet těchto kočkovitých šelem ve volné přírodě odhadoval na sto tisíc.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down