24.09.2009 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Olomouckém kraji vzrostly stavy drůbeže

Důvodem je nadbytek obilí

V Olomouckém kraji v letošním prvním pololetí meziročně vzrostly stavy drůbeže o 19 procent. Zatímco loni na konci června zemědělci z regionu chovali zhruba 534.200 kusů drůbeže, letos ke stejnému datu pečovali o 635.480 kusů (ČSÚ).
Rozšíření chovů drůbeže v regionu souvisí podle odborníků s tím, že v prvním pololetí letošního roku byl nadbytek obilí. Zemědělci mají problém obilí prodat, a ti, kdo mají volné stáje, ho krmí drůbeži.
Od loňského června se zvýšily počty chované drůbeže kromě Olomouckého i v Jihočeském, Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji a na Vysočině. Nejvýrazněji stavy stouply v Královéhradeckém kraji, vzrostly téměř o 60 procent na 3,059 milionu kusů.
Největšími chovateli drůbeže byli na konci letošního června zemědělci ze středních Čech, kteří vlastní více než 5,7 milionu kusů, následují farmáři z Jihomoravského, Jihočeského a Královéhradeckého kraje. Nejméně drůbeže chovají zemědělské podniky z Libereckého kraje. Olomoucký kraj se na celorepublikovém počtu chované drůbeže podílí zhruba 2,4 procenty.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down