01.12.2008 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výzkum u myší potvrdil souvislost "fast food" s Alzheimerovou chorobou

Preventivní doporučení této nemoci jsou předmětem výzkumu

Švédská badatelka Susanne Akterinová prokázala v mozku pokusných myší, které devět měsíců živila potravou bohatou na tuky, cukr a cholesterol, abnormální změny související s Alzheimerovou chorobou. Alzheimerova choroba je neléčitelná a zároveň nejběžnější forma stařecké demence.
„Při výzkumu mozků těchto myší jsme našli chemické změny podobné těm, které nacházíme v mozcích napadených Alzheimerovou chorobou. Teď se domníváme, že vysoký přísun tuku a cholesterolu v kombinaci s genetickými faktory může nepříznivě ovlivnit mozkové substance, což může být dodatečným faktorem vzniku nemoci," uvedla Akterinová v prohlášení.
Upozornila ale, že i když její výzkumy mohou poskytnout určité indikace, jak by bylo možno Alzheimerově chorobě předcházet, je zapotřebí ještě hlubšího bádání, než bude možné vydat nějaké doporučení pro veřejnost.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.