Aféry okolo listerií či jakýchkoli potenciálně závadných potravin znamenají minimálně dvě varování.
Varování pro spotřebitele: přehnaně se nebojme baktérií!
Varování pro zpracovatele: dodržujte veterinární a hygienické předpisy!
Vnější prostředí, ve kterém člověk žije, není sterilní, ale obsahuje různé bakterie. Úkolem státního veterinárního dozoru a i ostatních dozorových orgánů je případná rizika omezit na takovou míru, aby lidské zdraví nebylo bezprostředně ohrožováno. Proto jsou také veterinární legislativou stanoveny v potravinách živočišného původu limity obsahu kontaminujících baktérií. Za zdravotní nezávadnost potravin dle legislativy ručí výrobce.
Pokud jde o v poslední době medializovanou bakterii Listeria monocytogenes, je třeba si uvědomit, že aby nedošlo k jejímu nežádoucímu pomnožení, musí být dodržované předepsané podmínky skladování a úpravy potravin. V potravinách určených jako výživa pro kojence a pro zvláštní léčebné účely nesmějí být listerie vůbec.
Je třeba si uvědomit, že zjištění, která byla v posledních týdnech učiněna, upozornila na nutnost dodržovat zásady hygieny a dodržovat zásady správného uchovávání potravin a popřípadě i na to, že je na místě uvažovat o krocích, které by znamenaly zlepšení.
Kdyby byla veškerá produkce potravin bez bakterií a žili bychom ve sterilním prostředí, lidská populace by se vystavovala reálnému riziku onemocnění jakoukoli banální rýmou či chřipkou s velmi prudkým a nebezpečným průběhem. Těžko tedy lze usilovat o absolutní sterilitu. Nicméně je samozřejmé, že orgány státního veterinárního dozoru i nadále sledují, jak zpracovatelé ustanovení veterinární legislativy dodržují. Akce cílená na listerie, která začala 18. 12. 2006 pokračuje i nadále.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.