20.09.2006 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zákaz chovu slepic v malých konvenčních klecích je ohrožen

Chov slepic v těchto klecích je nehumánní.

Podle směrnice Evropské unie z roku 1999 má být chov slepic – nosnic v malých konvenčních klecích od roku 2012 zakázán a nahrazen chovem pouze ve větších klecích, obohacených – zdokonalených. Toto rozhodnutí je nyní ohroženo. Podle směrnice má být tento zákaz před uvedením v platnost revidován. Revize probíhá nyní. Mnoho výrobců vajec proto lobuje, aby byl zákaz odsunut na mnoho let. Mezinárodní organizace pro ochranu hospodářských zvířat (Compassion in World Farming – CIWF) a Evropská koalice pro hospodářská zvířata (European Coalition for Farm Animals – ECFA) žádají radu zemědělských ministrů, aby zákaz neodkládala.
V bateriových klecích v EU-25 se chová přes tři sta milionů slepic. Chov slepic v klecích je nehumánní, klece jsou příliš malé, slepice si nemohou ani protáhnout křídla a chovat se přirozeným způsobem. Nosnice mají stále silně vyvinutý instinkt - potřebu snášet svá vejce do hnízd, hledat si potravu hrabáním, klováním, popelit se a odpočívat na hřadech. Navíc velké omezení pohybu způsobuje výskyt osteoporózy, který je doprovázený častým výskytem zlomenin, především po manipulaci s nimi.
Zákaz chovu slepic v klecích odráží silný veřejný nesouhlas s tímto systémem. Celkem 58 % respondentů v průzkumu označovalo welfare slepic - nosnic jako velmi špatný a 78 % uvedlo, že stav welfare slepic je nedostatečný až velmi špatný.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down