13.06.2006 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vzácný orel mořský byl otráven karbofuranem

Orel byl nalezen poblíž Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku.

Insekticidní přípravek karbofuran již dříve zavinil smrt několika orlů mořských i jiných zvířat na různých místech naší republiky. Kladení otrávených návnad je zakázáno zákonem o myslivosti. Karbofuran je vysoce účinný jed a otrávený živočich umírá ve velikých křečích. Počátkem letošního roku v jižních Čechách uhynuli na otravu karbofuranem dva orli.
Orla mořského vybrala Česká společnost ornitologická jako Ptáka roku 2006. V České republice patří mezi kriticky ohrožené živočichy. Je to největší evropský orel s rozpětím křídel až 2,5 metru. Žije v okolí větších vodních nádrží či řek, ale může se vyskytnout kdekoliv na území státu, nejvíce v nížinách.
Orel mořský byl v průběhu minulých století pronásledován, ve značné části západní, střední a jižní Evropy byl dokonce vyhuben. Koncem 20. století se však v důsledku ochrany na řadu původních hnízdišť v Evropě vrátil a jeho početnost dále narůstá. Nyní je evropská populace orla mořského odhadována na 5000 párů, což představuje více než 50 procent světové populace.
Celkový počet hnízdících párů orla mořského ornitologové odhadují na 25 až 30. Stoupá i počet zimujících ptáků, zejména na Novomlýnských nádržích a na Třeboňsku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down