28.04.2006 | 05:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Velká Británie může opět vyvážet hovězí maso a skot

Hlasování EK musí ještě potvrdit Stálý výbor EU pro potravní řetězec a zdraví zvířat a výsledky musí být publikované v Official Journal.

Po desetiletém zákazu exportu britského skotu a hovězího masa kvůli BSE, odsouhlasili veterinární lékaři Evropské unie na začátku března 2006, že britské hovězí maso a skot mohou být opět bezpečně vyváženy na zahraniční trhy.
Britské Ministerstvo životního prostředí, potravinářství a zemědělství (DEFRA) oznámilo, že by se s přepravou mohlo začít na konci dubna nebo na začátku května, poté, co bude dokončena právní úprava týkající se zrušení zákazu exportu.
Rozhodnutí EU tímto způsobem kladně hodnotí situaci v BSE a úsilí o likvidaci této nemoci a uznává, že britské hovězí je přinejmenším stejně bezpečné jako hovězí maso produkované kdekoliv jinde v EU.
I po opětném zahájení exportu britského hovězího masa a skotu budou nadále platit některá omezení. EU povoluje export skotu narozeného po 1. 5. 1996 a hovězího masa a masných výrobků ze skotu poražené po 15. červnu 2005. Toto omezení uplatňuje Evropská komise i u všech ostatních členských zemí.
Poté, co bylo ve Velké Británii poprvé diagnostikováno BSE (v listopadu 1986), zakázala EU rychle exporty britského skotu a hovězího masa. Od té doby bylo ve Velké Británii zjištěno více než 183 000 případů BSE. Epidemie vrcholila v roce 1992 při ročním výskytu více než 37 000 klinických případů.
V roce 1999 povolila Evropská komise exporty britského vykostěného hovězího masa podle schématu Kate Besed Export Schneme. Export se týkal jen části celkového objemu exportu dříve určeného na zahraniční trhy.
V roce 1995, rok před zákazem EU, exportovali z V. Británie hovězí maso a masné výrobky z hovězího masa v hodnotě 600 mil. GBP a skot v hodnotě 75 mil. GBP.
Podle DEFRA je hlavním opatřením pro ochranu zdraví veřejnosti – odstranění specifického rizikového materiálu (SRM). Pouze skot starší 30 měsíců, který vykazuje negativní test na BSE může být prodán a využit pro lidskou spotřebu.
DEFRA uvádí, že pokles počtu případů BSE souvisí s přísnou aplikací krmivářských nařízení. Tato nařízení se týkají zákazu užívání masových a masokostních mouček ze savců do krmiv pro všechna hospodářská zvířata.
Evropská komise si klade dvě podmínky pro opětné zahájení exportu hovězího masa a skotu: 1. nízký výskyt BSE (200 případů na milion kusů) a 2. úspěšná kontrola provedená Food and Veterinary Office.
Ihned po zrušení zákazu exportu bude muset Velká Británie harmonizovat kontroly SRM s kontrolami aplikovanými v ostatních členských zemích EU. Nejvýznamnější změnou je, že věk při němž je mícha považovaná za SRM se snižuje ze 30 na 24 měsíce.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down