22.04.2005 | 09:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Charakteristika potravin ano, ale ne přísná

S návrhem Evropské komise, aby unie regulovala některá označení či charakteristiky potravinářských výrobků, které mohou mást spotřebitele, Výbor pro životní prostředí, zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu souhlasil s tím, že se ale vyslovil pro podstatně měkčí úpravu.

Evropská komise přiložila ke svému návrhu dva tucty běžných tvrzení a doplnila je přesnými požadavky. Např. potravina "bez obsahu tuku" nesmí obsahovat víc než půl gramu tuku na deset deka nebo deset centilitrů. Mluví-li se o něčem "bohatém na bílkoviny", musí být nejméně 12 procent energetické hodnoty bílkovinného původu. Smyslem navrženého zákona je, aby informace typu "bohaté na vitamíny" či "s malým obsahem cholesterolu" byly vědecky podložené a doložené na obalech potravin.
Poslanci nesouhlasili s požadavkem, aby výrobce, pokud chce produkt takto vychvalovat, poskytoval vždy jeho obsah tuku, soli a cukru. Odmítli také navržený zákaz popisovat zdravotní přednosti alkoholických nápojů.
Včera odpoledne nebylo ještě jasné, které z asi 400 návrhů změn a doplňků v několikahodinovém hlasování ve výboru prošly. Pravděpodobně nebyl schválen požadavek, aby výrobky, jejichž název nebo označení mají dopady z hlediska lidského zdraví, podléhaly zvláštnímu povolovacímu režimu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down