19.04.2005 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V potravinách bylo zjištěno karcinogenní barvivo Sudan

Od 21. ledna 2005 platí pro dovoz koření a výrobků, které mohou barvivo obsahovat, velmi přísná opatření Evropské komise.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v těchto dnech prověřovala dvě hlášení pocházející z celounijního Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed), která obsahovala zprávu o dodávce potravin obsahujících nepovolené karcinogenní barvivo Sudan do České republiky. Worcesterové omáčky a konzervované polévky byly dovezené z Velké Británie. Pouze malá část těchto výrobků byla určena pro český trh, na který se však díky dobré spolupráci a rychlé reakci odběratele vůbec nedostala. Ostatní výrobky byly již předtím exportovány na Slovensko a do Ruska; obě země byly o případu informovány.
Červené barvivo Sudan je obsaženo především v chilli a kari koření, je vyráběno synteticky a v přírodě se běžně nevyskytuje. Do EU je dovoz možný pouze s certifikátem potvrzujícím, že výrobek toto koření prokazatelně neobsahuje. Všechny členské státy jsou povinny zajistit testování všech zásilek výrobků obsahujících chilli koření ještě před jejich uvedením na trh a provádět také náhodné kontroly těch výrobků, které již jsou na trhu. V rámci zemí Evropské unie není dovoleno toto barvivo při výrobě potravin používat. Dosud nejvíce potravin kontaminovaných barvivem Sudan bylo nalezeno na britském trhu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down