09.04.2004 | 09:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Masné výrobky opět nebyly bez chyby

Veterinární inspektoři z kraje Vysočina, Jihomoravského a Jihočeského kraje a z Prahy kontrolovali různé druhy uzenin, trvanlivých a šunkových salámů a šunky. I tato kontrola ukázala, že na trhu se stále objevují masné výrobky, které obsahují nepovolené či neuvedené složky.

Znamená to, že někteří výrobci a dovozci nedodržují novou vyhlášku, která loni zpřísnila jakostní a smyslové požadavky na masné výrobky. Nepovolený či nadměrný obsah drůbežího masa testy prokázaly například u vzorku dovozového gothajského salámu, spišských párků nebo šunkového salámu. Nevyhovující podíl čistého libového masa veterináři našli třeba u turistického salámu od jednoho domácího výrobce nebo u salámu Vysočina z dovozu. Nepovolené strojně oddělené maso, takzvaný separát, bylo zjištěno opět u dovozového gothajského salámu, lahůdkových párků a u domácího salámu junior či špekáčků. Více rostlinných bílkovin, než povoluje receptura, zkoušky prokázaly u dovezeného turistického salámu či salámu Salchichon.
Ve většině případů šlo o výrobky z dovozu. Konkrétní jména firem, které čeká za porušení vyhlášky pokuta, však veterinární správa nesdělila s ohledem na to, že správní řízení s viníky není ještě ukončeno.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down