27.02.2004 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Další krok ke zlepšení situace kolem vepřového

Státní zemědělský intervenční fond podnikl další krok ke stabilizaci trhu s vepřovým masem tím, že přidá dalších 20 milionů korun na podporu jeho vývozu. S vyčleněnou sumou tak bude podle odhadu Jana Veleby z odbytového družstva Centroodbyt možné vyvézt asi 15.000 prasat, což chovatelům pomůže v jejich snaze prosadit vyšší výkupní ceny.

Veleba to hodnotí jako splnění slibu ministra Palase, který dal chovatelům minulý týden na jednání, ale byl by rád, kdyby těch peněz bylo více.
Fond již letos rozhodl dotovat vývoz 5000 tun masa a 5000 selat, na což předpokládá uvolnit asi 50 milionů korun. Dodatečných 20 milionů korun fond vezme z peněz, které původně určil na podporu soukromého skladování vepřového, když se plánovaná suma nevyčerpala.
Chovatelé se snaží prosadit výkupní cenu prasat alespoň 30 korun za kilogram. V úterý kvůli tomu uspořádali protestní akci v Tišnově před firmou Steinhauser. Některé masokombináty již na požadavky farmářů přistoupily. Pokud se cena nezvedne všeobecně, hodlají chovatelé v nátlakových akcích pokračovat.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down