06.02.2004 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zemědělci mohou vyčíslit ztráty za BSE

Mimořádná veterinární opatření, která byla vyhlášena loni v říjnu v souvislosti se sedmým případem BSE, skončila. Chovatelé ze zemědělské společnosti ZEOS Lomnice nad Popelkou, Agrodružstva vlastníků Libštát i Zemědělského družstva v Košťálově tak mohou opět přesouvat a prodávat dobytek v rámci České republiky.

Nadále však platí zákaz vývozu dobytka z postižených farem do zahraničí, což se nejvíce dotkne firmy ZEOS, která do Německa a Itálie vyvážela ročně zvířata za deset až dvanáct milionů korun. Podle veterinářů se však dobytek nesmí vyvážet sedm let od data narození nemocného dobytčete, což znamená až do roku 2007.
Postižená kráva pocházela ze stáje společnosti ZEOS Lomnice nad Popelkou se 440 zvířaty v Syřenově na Semilsku. Zvíře se narodilo v roce 2000 a byl to v České republice první případ BSE, kdy se nakazilo tak mladé dobytče. Celkem bylo poraženo 874 zvířat ze Syřanova, z ADV Libštát a Zemědělských družstev v Košťálově na Semilsku a Miletíně na Jičínsku a také několika drobných chovatelů, jejichž zvířata pocházela ze stejného teletníku jako nemocné zvíře.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down