22.01.2004 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Inspekce EU je důsledná

Šestičlenná mise inspektorů z Bruselu, kteří prověřují plnění hygienických a veterinárních směrnic EU u zpracovatelů živočišných produktů, zahájila svou práci v ČR v pondělí a skončit má 30. ledna. Inspektoři jsou velmi důslední, podle Antonína Kozáka, ředitele Městské veterinární správy v Praze, stráví v jednom závodě i osm hodin.

Vedoucí mise Anders Manestam při jejím zahájení uvedl, že podniky, které navštíví, inspektoři vyberou sami a výběr bude náhodný. Veterináři i kontrolované firmy se přitom shodují, že postup inspektorů je korektní.
Státní veterinární správa před dvěmi týdny sdělila Evropské komisi, že z celkem 4200 hodnocených potravinářských provozů uzavřela do konce loňského roku 505, které nesplňovaly požadavky hygienických a veterinárních směrnic. Pěti provozům z těchto uzavřených se pak podařilo podmínky splnit a schválení nakonec získat.
Mluvčí SVS ČR Josef Duben uvedl, že nějaké drobné závady se ještě objeví, ale do doby vstupu zbývají ještě čtyři měsíce, kdy je možno zjištěné nedostatky odstranit. Veterináři podle něj neočekávají žádná závažná pochybení, která by mohla vést k přijetí ochranných opatření ze strany EU. Ta by mohla v krajním případě mít podobu omezení přístupu českých potravin na evropský trh.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down