18.12.2003 | 01:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přebytek vepřového masa je v celé EU

Ministři zemědělství nynějších členů EU a přistupujících zemí jednali o řešení přebytků na trhu s vepřovým masem. Výkupní cena prasat v některých členských státech klesla už pod euro za kilogram.

Rakousko navrhlo zavedení exportních náhrad při vývozu na trhy mimo EU. Státní tajemník českého ministerstva zemědělství Pavel Rybníček tento návrh podpořil. Odlehčilo by se tak trhu patnáctky, tedy aby po 1. květnu 2004 nehrozil příliv vepřového na náš trh. Rybníček se rovněž zasazoval za uzavíraní krátkodobých kontraktů na soukromé skladování tak, aby zmrazování skončilo v březnu a nevznikaly zásoby, které by se po vstupu nových kandidátů do EU v květnu mohly vrhnout na jejich trh.
Evropská komise však zatím rozhodla přistoupit pouze k podpoře soukromého skladování. Za dva až tři týdny situaci znovu vyhodnotí.
Navzdory odporu řecké, španělské a portugalské delegace ministři většinou hlasů schválili směrnici o přesnější identifikaci a registraci ovcí a koz. Hrozbě šíření nakažlivých nemocí se má předejít prostřednictvím ušních známek s individuálním kódem a zejména čipů, aby se dal vystopovat původ a pohyb jednotlivého kusu.
Elektronicky identifikována musejí být od 1. ledna 2008 všechna zvířata v zemích, kde stáda přesahují 600.000 kusů, jakož i zvířata určená pro trh EU. Značkování nově narozených zvířat má začít již od poloviny roku 2005, o rok později má Evropská komise předložit zprávu o dosavadních zkušenostech.
V České republice se však počet ovcí a koz pohybuje pod 60.000, čili směrnice se na něj dosud nevztahuje.
Návrh směrnice požadující lepší zacházení se zvířaty během dlouhodobých transportů dnes nedospěl k definitivnímu rozuzlení a přesouvá se do irského předsednictví; samo Irsko, které vyváží dobytek po celém kontinentu s dobou transportu i okolo 36 hodin, má s požadavky na odpočinek každých devět hodin značný problém.
Česko se směrnicí souhlasilo; podle Jiřího Šíra z české mise při EU se ani po případném nadcházejícím uzavření některých jatek nezvýší doba přepravy zvířat v ČR o více než o desítky minut.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down