10.12.2003 | 09:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na vyšší ceny vepřového přistoupil jen někdo

Ani včera nechtělo odbytové družstvo Centroodbyt dodávat zpracovatelům prasata pod 30 korun za kilogram. U většiny však narazilo na neochotu přijmout vyšší cenu. Centroodbyt se chce obrátit na ministerstvo financí s žádostí o prošetření zpracovatelů, kteří porušují zákon o cenách tím, že nutí zemědělce dodávat prasata za dumpingové ceny.

Další odbytové družstvo Agropork podle předsedy Jiřího Vávry nedodává vepřové maso zpracovatelům pod 30 Kč za kilogram už od konce října. Centroodbyt s Agroporkem kontrolují přibližně 40 procent trhu.
Podle předsedy Svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera je na trhu vepřového přebytek a v současnosti by bylo třeba vyvézt asi 5000 tun. Pokud dodávky někde zastaví, nahradí je zbývající producenti prasat.
Přetlak nabídky podle ministerstva zemědělství vznikl tím, že zemědělci si pořídili příliš mnoho selat. Státní zemědělský intervenční fond podpoří kvůli přetrvávajícímu poklesu farmářských cen skladování 5000 tun vepřového masa. Opatření má pomoci ke stažení přebytku vepřového z trhu a oživení cen.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down