18.11.2003 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zvířat i rostlin ubývá

Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) dnes vydal zprávu o ohrožených druzích ptáků a rostlin. Z 12.259 druhů, kterým hrozí vyhynutí, vykazuje největší počet ohrožených druhů ptáků a savců Indonésie, Indie, Brazílie, Čína a Peru, zatímco rostlin nejrychleji ubývá v Ekvádoru, Malajsii, Indonésii, Brazílii a na Srí Lance.

IUCN mezi kriticky ohrožené druhy zařadil například jihoafrického králíka říčního, u něhož zbývá méně než 250 párů. Kromě ztráty přirozeného prostředí ho nejvíce ohrožují lovci a divoké kočky a psi. Králík s charakteristickýma dlouhýma ušima a černohnědým pruhem na spodní čelisti, mívá jen jednoho potomka ročně a asi čtyři za život.
Vyhynutí čelí i malí hlemýždi na Galapágách, kteří po tisíciletí odolali erupcím sopek i extrémním suchům. Jako řadu jiných ostrovních druhů je ohrožují živočichové, kteří byli na ostrovy dodatečně přivezeni, jako jsou kozy či prasata. Špatné vyhlídky do budoucnosti má rovněž 21 druhů albatrosů či desítky různých žraloků a delfínů žijících ve Středozemním moři.
Z volné přírody letos zmizela například seychelská sladkovodní želva diamantová, dvě havajské rostliny, jež byly loni na listině kriticky ohrožených druhů, a dalších osm zástupců živočišné a rostlinné říše. Překvapivě bylo naopak loni nalezeno 11 druhů, o nichž se experti domnívali, že už vyhynuly.
U nás patří mezi nejohroženější drop velký. Ačkoli několik párů tohoto ptáka žilo ještě nedávno na jižní Moravě, jeho populace v Česku zaniká. Neznamená to však, že drop nadobro zmizí z celé planety. To platí i pro většinu dalších v Česku vyhynulých druhů.
Za posledních 500 let zmizelo z naší planety 762 živočišných a rostlinných druhů, přičemž dalších 58 jich přežívá pouze v umělém prostředí, jako jsou například zoologické zahrady.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down