13.11.2003 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ilegální obchod se zvířaty kvete

Obchodníci s ohroženými živočišnými druhy využívají stále častěji singapurské přístavy jako tranzitní stanici mezi Spojenými státy a některými asijskými zeměmi, například Vietnamem či Indonésií. V zemi byly nedávno odhaleny čtyři zločinecké syndikáty specializující se na obchod se zvířaty.

Místní úřady v prvních pěti měsících letošního roku zkonfiskovaly vzácné živočichy v hodnotě téměř 300.000 dolarů (přibližně 8,5 milionu korun); v celém loňském roce to bylo jen 65.000 dolarů. Mezi nejčastěji pašované druhy patří želvy paprsčité, které do Singapuru "přicházejí" z jihoindického Madrásu a jejichž obvyklou destinací jsou Spojené státy. Ochránci zvířat tvrdí, že singapurské zákony jsou příliš mírné na to, aby mohly pašování zabránit.
V září byl v Singapuru chycen Ind, v jehož zavazadle bylo ukryto 499 želviček. V červenci američtí celníci odhalili Singapuřana, který se do USA pokoušel propašovat více než dvě stovky želv a ještěrek. K oblíbeným patří i různé druhy indonéských papoušků; ze Spojených států zase obchodníci dovážejí chřestýše a škorpiony.
Pašovaná zvířaty většinou při přepravě trpí nedostatkem místa, stresem, dehydratací či hladem. Obchodníci je převážejí ukryté v tajných přihrádkách zavazadel, zarolované do ponožek; existují i případy, kdy byl želvičkám zalepen otvor v krunýři, aby nevystrkovaly hlavu a zabíraly tak méně místa.
Získat přesné údaje, s jak velkým množstvím ohrožených zvířat se po světě obchoduje, je extrémně těžké, říká ředitelka americké organizace Wildlife Conservation Society (WCS) Elizabeth Bennettová. WCS dále uvedla, že více než polovina chráněných území v Asii přišla v důsledku lovu či obchodu se zvířaty alespoň o jeden zvířecí druh. K nejohroženějším nyní patří hlavně nosorožec sumaterský či krokodýl siamský.
Ve Vietnamu bylo za posledních 40 let kvůli lovu a obchodu vyhubeno asi 12 zvířecích druhů. Vymření na severu Barmy hrozí místním tygrům, jejichž kosti jsou zvláště v čínské lidové medicíně velmi ceněny.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down