30.09.2003 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Austrálie odkoupila ovce z lodi zpět

Agentura Reuters uvedla, že australská vláda se po řadě jednání rozhodla odkoupit zpět ovce z nákladní lodi Como Express v Perském zálivu, které zde čekají na vylodění už několik týdnů. Saudská Arábie, kam původně směřovaly, ovce před měsícem ze zdravotních důvodů odmítla vpustit na svou půdu a jednání s dalšími zeměmi zatím nepřinesla žádné uspokojivé řešení.

Ministr zemědělství Warren Truss řekl, že se jeho země dohodla se saudským majitelem, že mu za zvířata vyplatí 4,5 milionu australských dolarů (83,5 milionu korun). V příštích dvou dnech loď doplní vodu a potraviny s největší pravděpodobností je doveze zpět do Austrálie.
Původně je po odmítnutí Saudskou Arábií měla koupit britská armáda v Iráku s tím, že je chce distribuovat v jižní části země. Britové však podle Trusse celou situaci přehodnotili. Australští představitelé nicméně ve vyjednáváních s britskou armádou pokračují.
Stále také probíhají rozhovory s několika dalšími státy, které by ovce mohly přijmout. Austrálie prý dostala nabídky od řady obchodníků z Afriky, Perského zálivu, Evropy i Jižní Ameriky.
Podel slov ministra Afghánistán ovce přijal, Írán však zvířatům odmítl transport přes své území. Egypt rovněž naznačil, že je nepravděpodobné, že loď s ovcemi nechá projet Suezským průplavem směrem k Evropě či severoafrickému pobřeží.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down