08.09.2003 | 09:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Virus SARS se přenesl ze zvířat

Časopis Science informoval o výsledcích výzkumu, jenž potvrdil teorii, že virus SARS přešel na lidi ze zvířat. Čínští vědci, kteří v uplynulých týdnech odebírali vzorky od zvířat prodávaným na trzích, zejména od určitých druhů cibetek, jezevců a fretek, zjistili, že koronavirus, který se nacházel v těle zvířat, se na 99,8 procenta shoduje s virem, který u lidí způsobuje nemoc SARS. Výsledky nové studie jsou podle vědců z hongkongské univerzity významným pokrokem.

Vědci však také zjistili, že koronavirus přenášejí i lidé pracující na trzích. Ti ale zatím nevykazují žádné známky nemoci. Kolem přenosu SARS ze zvířat na lidi však stále zůstává množství nezodpovězených otázek.
Navzdory obavám vědců, že se SARS může znovu rozšířit, se však například cibetky stále volně prodávají. Jejich maso totiž patří na jihu Číny mezi vybrané pochoutky. Podle profesora Henryho Nimana z americké Harvardovy univerzity by čínské úřady neměly prodávat cibetky a další podobná zvířata bez toho, že by jim byly provedeny testy na přítomnost koronaviru. Jill Robinsonová z hongkongské organizace na ochranu zvířat řekla, že se v souvislosti s hrozbou znovu propuknutí snaží naléhat na vládu, aby podnikla nějaké rozhodné činy, které by prospěly lidem i zvířatům.
Nemoci SARS podlehlo přes devět set lidí, dalších osm tisíc jich bylo nakaženo. Kvůli obavám, že by se epidemie SARS mohla vrátit, minulý týden singapurští vědci oznámili, že vyvinuli test, který prý dokáže zjistit přítomnost SARS do 15 minut. Podle nich je to však možné jen u lidí nakažených nemocí nejméně 16 dnů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down