Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zopakovala minulý týden kontrolu pravdivého označení potravin s ohledem na obsah hovězího masa. Inspektoři odebrali na pultech v obchodní síti 22 vzorků masných výrobků, u nichž nebylo na etiketě ve složení uvedeno hovězí maso. „Pouze v jediném případě, u játrového sýra, rozbory prokázaly přítomnost hovězí svaloviny," uvedla mluvčí SZPI Daniela Kolejková.
Inspekce případ předala Státní veterinární správě k došetření u výrobce. Chybně označený výrobek z trhu zmizel, doplnila mluvčí. Výrobci podle ní pravděpodobně reagovali na vysoké pokuty, které inspekce v minulých letech za klamavé označování výrobků uložila. V roce 2001 mělo devět vzorků z 65 nesprávnou etiketu. SZPI hodlá v kontrolách masných výrobků pokračovat, nyní v souvislosti s vyhláškou, která stanoví podíly masa v konkrétních výrobcích, dodala mluvčí.
Od 1. září 2001 platí i povinnost označovat hovězí výsekové maso přesnými identifikačními údaji - místo a datum porážky, registrační číslo nebo testace na BSE. SZPI loni zkontrolovala dvacet šarží hovězího v supermarketech, z nichž ve čtvrtině případů neodpovídalo datum porážky a věk zvířete. Jedno deklarované vyšetření na BSE nebylo provedeno.
Zdroj: ČTK