29.10.2003 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V pátek se rozhodne o kravách z Lomnice

Zatím ještě není známo, kolik krav bude utraceno kvůli BSE na farmě Zeos Lomnice nad Popelkou na Semilsku. Rozhodování o počtu kusů, které musí být kvůli nákaze utraceny, komplikuje podle prokuristy firmy Zeos Jiřího Laciny skutečnost, že v minulosti se nikdy nákaza neobjevila u tak velkého podniku.

Zeos chová celkem 3000 kusů dobytka a podle předběžných odhadů mu hrozí, že bude muset utratit kolem 500 krav. Kráva pocházela ze stáje v Syřenově na Semilsku, kde je 440 zvířat. Krajská veterinární správa v Liberci zatím stále ještě nemá všechny podklady z ostatních stájí podniku a navíc vše musí konzultovat v Praze. Na počet poražených kusů bude mít podle prokuristy podniku vliv také zpřísnění veterinárních předpisů.
Onemocnění změnilo chod farmy. Minulý týden bylo připraveno zhruba 250 býků na export do Itálie a Německa. Obchod však musela firma zrušit a dalšího půl roku nebude smět vyvážet.
Nákazu u 3,5leté krávy z firmy Zeos Lomnice potvrdily testy v pondělí. Dojnice je sedmým nakaženým dobytčetem v České republice. Je to však první případ, kdy se nakazilo tak mladé dobytče.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down