Přísnější požadavek na bod mrazu mléka, který se posune na první pohled jen nepatrně, z minus 0,515 na minus 0,52 stupně Celsia, se stal terčem kritiky nové vyhlášky, která má od července zpřísnit požadavky na zemědělce i zpracovatele mléka.
Normě by tak ale podle odborníků z výzkumného ústavu společnosti Milcom nevyhověla více než pětina veškeré tuzemské mléčné produkce. Mlékárny zase poukazují na to, že kvůli některým nařízením ve vyhlášce utratí zbytečně desítky milionů korun. Napsaly o tom Hospodářské noviny.
Státní veterinární správa ale na zpřísnění norem trvá. "Předpokládáme, že vyhláška začne platit 1. července," potvrdil její mluvčí Josef Duben. Dodal, že pro veterinární správu je prvořadé, aby vyhláška odpovídala podmínkám Evropské unie. Dodržení bodu mrazu má signalizovat, zda do mléka není přilévána voda. Odborníci ovšem upozorňují, že nesplnění tohoto parametru nemusí znamenat, že je mléko šizené, vliv může mít i plemeno skotu.
Zpracovatelé také kritizují, že kvůli vyhlášce budou muset nejprve označovat veškeré mléčné výrobky jednou značkou jakosti, načež hned po vstupu do unie bude nutné použít jinou. "Tato změna na obalech nás přijde zbytečně na desítky milionů korun," řekl listu ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec.
Zdroj: ČTK