07.11.2013 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Země EU se budou zabývat geneticky upravenými plodinami

Loni se tyto plodiny pěstovaly ve světě na ploše 170 milionů hektarů.

Evropská komise (EK) žádá obnovení debaty o svém návrhu z roku 2010, který by v případě schválení umožnil státům EU rozhodovat o případném zákazu pěstování GMO na svém území. Souhlas s ním už vyslovil Evropský parlament.
Komise také pošle zemím ke schválení i návrh z roku 2001 na povolení pěstovat v EU kukuřici odolnou proti hmyzu, kterou vyvinuly americké firmy DuPont a Dow Chemical.

Podle novely by o případném zákazu geneticky upravených rostlin rozhodovaly členské země. Nyní je využívání GMO povolováno na základě žádosti firmy.
V Evropě není o GMO velký zájem a na celosvětové produkci těchto plodin má region pouze nepatrný podíl. V současnosti se v EU pěstuje pouze kukuřice odolná vůči hmyzu, kterou vyvinula americká společnost Monsanto a která byla schválena v roce 1998. Pěstuje se zejména ve Španělsku, v Portugalsku, České republice (asi 3000 hektarů), Rumunsku a na Slovensku. V osmi zemích EU - Rakousko, Bulharsko, Německo, Řecko, Maďarsko, Itálie, Polsko a Lucembursko, je zakázána. Ve Francii platil zákaz do srpna. GMO pěstují hlavně v Severní a Jižní Americe a v části Asie.*
Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down