20.11.2013 | 09:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

XXI. konference ČAVLMZ 2013 – preventivní programy během života psa a kočky

XXI. výroční konference České asociace veterinárních lékařů malých zvířat (ČAVLMZ) proběhla ve dnech 12. až 13. října v Kongresovém centru Aldis, v Hradci Králové

Její náplní byly v letošním roce preventivní programy během života psa a kočky aneb „od porodu přes kvalitní stáří až po důstojný konec života.

Hlavní organizátor, Dr. Z. Hanzálek (Prion s. r. o.), slavnostně zahájil dvoudenní odborný program a přivítal čestné hosty. Dvoudenní odborné přednášky proběhly první den ve dvou, druhý den ve čtyřech sekcích.

Sobotní přednášky zahájil prezident ČAVLMZ, Dr. P. Štellar (VK Opava) a moderoval odborný program s prof. M. Svobodou (VFU Brno). Úvodní přednáška prof. G. E. Moore (Purdue University, USA) pojednávala o obecných zásadách preventivních medicínských programů pro psy a kočky. Základem těchto programů jsou pravidelná vyšetření. Vakcinace by neměly být jediným důvodem příchodu na kliniku, přesvědčte své klienty o návštěvě kliniky 1x za půl roku. U seniorů a geriatrických pacientů by měly být prohlídky v ordinacích častější. Je vhodné dávat nově příchozím majitelům k vyplnění formulář k získávání co nejpodrobnější anamnézy. Vzory takovýchto formulářů jsou dostupné na webových stránkách AAHA (The American Animal Hospital Association), stejně jako Guidelines pro správnou péči o kočičí a psí seniory.

V následující přednášce se prof. Svoboda věnoval novým trendům v imunoprofylaxi psa a kočky. Uvedl, že podle Guidelines by měla být vakcinace u štěňat zahájena ve věku 8 až 9 týdnů, druhé očkování by mělo následovat za 3–4 týdny a třetí očkování pak ve stáří 14–16 týdnů. Boosterovou revakcinace doporučuje po 12  měsících pro zkompletování primárního vakcinačního schématu. Následná revakcinace core vakcín by pak měla probíhat ve tříletých intervalech, očkování proti vybraným onemocněním (non-core) by se měla nadále provádět každoročně nebo podle doporučení výrobce. U koťat by měla být vakcinace zahájena ve věku 8– 9 týdnů s opakováním po 3 až 4 týdnech a poslední revakcinací ve věku 14–16 týdnů a stejně jako u štěňat je třeba přeočkování po 12 měsících, a pak je třeba očkovat proti základním onemocněním už pouze jednou za tři roky. Proti bakteriálním onemocněním je však třeba přeočkovávat každoročně. V další přednášce se prof. V. Svobodová (VFU Brno) věnovala novým směrům v diagnostice a prevenci endoparazitóz psů a koček. Upozornila na nebezpečí výskytu dirofilariózy v České republice, na jižní Moravě, dále pokud majitelé cestují do Středomoří či na Slovensko. Je třeba preventivní opatření v podobě aplikace selamectinu nebo podání moxidectinu v měsíčních intervalech. K ochraně při pobytu na dovolené stačí aplikace pár dní před odjezdem a opakování po měsíci.

Prof. P. Bedford  (Royal College, Londýn, VB) se věnoval ve své přednášce preventivní oftalmologii. Upozornil na to, že by veterináři měli apelovat na zdravý rozum chovatelů a nepodporovat chov na jedincích, kteří mají těžké zdravotní potíže u plemen, jako je např. bloodhound či sharpei. Dále je třeba vědět, u kterých plemen dochází k např. brzkému či pozdějšímu rozvoji PRA (progresivní retinální atrofie). Pro některá plemena jsou dokonce dostupné genetické testy na hereditární kataraktu, GPRA (generalizovaná progresivní atrofie sítnice), CEA – anomálie oka kolií,  primární luxace čočky, psí multifokální retinopatie. Je důležité spolupracovat s chovateli na kontrole a eradikaci těchto onemocnění.

V další přednášce se Dr. C. F. Agudelo (VFU Brno) věnoval preventivnímu kardiologickému vyšetření. Zdůraznil důležitost klasického klinického vyšetření a pečlivé echokardiografie. Následovala poslední sobotní přednáška prof. Moora o preventivních dentálních programech. Uvedl, že je velmi důležité vzdělávat majitele v rámci péče o zuby s tím, že v současnosti je na trhu už velké spektrum možností, ale nejúčinnější prevencí perodontálních onemocnění je zuby čistit. Dále uvedl, že na www.aahanet.org jsou k dispozici podrobné guidelines o zásadách dentální péče u psů a koček.

Na kongresu bylo představeno 2. vydání Klinické parazitologie psa a kočky, autorů V. Svobodové, M. Svobody a E. Vernerové (ISBN: 9788090546813). Od roku 1995, kdy vyšlo první vydání, se objevilo takové množství nových poznatků, že bylo zapotřebí původní informace výrazně doplnit a rozšířit. Např. začátkem devadesátých let byly naše znalosti týkající se neosporózy velmi povrchní a o psovi jako definitivním hostiteli se pouze spekulovalo. V současnosti umíme onemocnění nejen spolehlivě diagnostikovat, ale i úspěšně léčit.

Sekci veterinárních techniků (ČAVS) na téma preventivní programy u psů a koček pohledem sestřičky/technika zahájil a moderoval viceprezident ČAVLMZ, Dr. J. Beránek (VK Pardubice). Praktické rady,  jak vakcinovat psa a kočku v souladu s novými trendy v profylaxi uvedl prof. Svoboda. Praktické rady při výběru klinických diet a přístup k obézním psům a kočkám prezentovala Dr. I. Bečvářová (manažerka společnosti Hill´s pet nutrition).

Prof. Moore přednesl obecné zásady preventivních programů u psů a koček v USA pohledem veterinárního technika a roli veterinárního technika v preventivním dentálním programu. Na závěr vystoupila prof. Svobodová s programy proti vnitřním parazitům a jejich praktickou realizací.

V této sekci proběhla také volba Sestry roku 2012 společnosti Hill´s. Jako každým rokem byla na základě striktně daných pravidel vybrána veterinární sestra. Letos tuto soutěž za loňský rok vyhrála Bc. Klára Podzimková, z Veterinární kliniky Jičín-Vet, s. r. o., kde pracuje jako veterinární asistentka od roku 2005. K. Podzimkovou tato práce již od začátku naplňovala a přinášela jí řadu nových poznatků a zkušeností. Postupem času svou odbornost rozvíjela absolvováním řady seminářů pro veterinární sestry a lékaře. Stala se členkou ČAVS pod záštitou ČAVLMZ a zúčastnila se mezinárodních vzdělávacích programů VNA (Veterinary Nutrition Adviser). Během posledních tří let si doplnila vzdělání dálkovým studiem na Masarykově univerzitě a získala titul Bc.

Díky flexibilitě pracovní doby a vstřícnosti zaměstnavatele hodlá ve studiu dále pokračovat. Veškeré své nabyté informace a znalosti se snaží uplatňovat v praxi, v chodu a fungování pracoviště a mimo praktickou odbornou činnost veterinární sestry se aktivně podílí na marketingu a managementu kliniky.

 

Nedělní program byl rozdělen na jednotlivé sekce: geriatrickou, chirurgickou, oftalmologickou a kardiologickou. V rámci geriatrické sekce byla probírána patofyziologie stárnutí obecně v rámci přednášky prof. M. Svobody. Následovala přednáška prof. Moora o geriatrickém psovi a kočce, dále prof. A. Boswooda o geriatrické kardiologii. Velmi zajímavá byla poznámka, že majitel může poznat zlepšení stavu už jen díky tomu, že se u psa sníží dechová frekvence za minutu.

V následující přednášce se Dr. Bečvářová věnovala Výživě geriatrického pacienta a zdůraznila důležitost využití nasogastrických či oesofagostomických sond ve výživě koček, které nechtějí přijímat krmivo. V závěrečné přednášce se prof. Bedford věnoval geriatrické oftalmologii a mimo jiné uvedl, že byla popsána uveitida starých koček, která je diagnostikována na základě vyloučení jiných příčin uveitidy a je třeba doživotní lokální terapie glukokortikoidy.

 

Nedělní program chirurgické sekce měl dvě části.  V prvé části se přednášející zabývali luxací pately a ve druhé frakturami femuru. Zcela zaplněný sál, živá diskuse a ohlasy kolegů byly důkazem, že tato problematika kolegy velice zajímala a to nejen z důvodu toho, že operace luxace pately je nejčastěji prováděnou ortopedickou operací u psů.

V úvodní přednášce dr. F. Luňák (VK, Staré Město) podrobně popsal skeletální abnormality, které jsou predispozicí pro luxaci pately. V hlavní roli pro budoucí vznik patelární luxace (zejména během růstu) hraje přemístění a abnormální tah extenzorového mechanismu kolenního kloubu (řadíme sem čtyřhlavý stehenní sval, čéšku jako takovou, přímý čéškový vaz a drsnatinu holenní kosti).

Dr. M. Snášil (VK Brno) prezentoval své zkušenosti s chirurgickou léčbou luxace pately. Probral jednotlivé metody (chondroplastika trochlea femoris, transpozice tuberositas tibiae, desmotomie, imbrikace kloubního pouzdra), které se při operacích nejčastěji kombinují.

Dr. R. Nejez (Vetcentrum Ostrava) se ve své přednášce zabýval luxací pately 4. stupně a dále rupturou LCC s mediální luxací pately (MLP). Klinicky se MLP 4. stupně často projevuje již v raném věku štěňat (na začátku jejich pohybové aktivity), buď výrazným kulháním (typický je krabí postoj) nebo neschopností používat postiženou končetinu.  Důležitá je včasná chirurgická intervence, abychom zabránili rozvoji skeletálních deformit. Pozdní chirurgický zákrok je vždy mnohem náročnější a efekt nemusí být již uspokojivý. Při ruptuře předního zkříženého vazu s mediální luxací pately u malých plemen psů obvykle kombinujeme extrakapsulární cirkumfabelární laterální suturu a laterální imbrikaci kloubního pouzdra s trochleoplastikou. V těchto případech se jedná o pacienty s nízkým stupněm MLP (1.–2. st.), který po ruptuře LCC (díky vnitřní rotaci tibie) progreduje na stupeň 3. Pokud výše uvedené postupy nevedou k obnově mechanismu m. quadriceps femoris, provedeme navíc transpozici tuberositas tibiae.

Dr. M. Trapek (Animal clinic, Praha) prezentoval přednášku dr. J. Hnízda (Animal clinic, Praha) na téma konkurentní MLP a ruptura LCC u velkých plemen psů řešená modifikovanými metodami dynamické stabilizace kolenního kloubu (TTTA a MMP-LZ). Ve druhé části programu se přednášející zaměřili formou kazuistik na fraktury femuru. Byly prezentovány současné moderní trendy biologické  léčby zlomenin (MIO, MIPO techniky).

Sekci oftalmologickou moderoval Dr. Beránek. Prof. Bedford popsal dědičné oční vady. Dr. Beránek prezentoval zajímavé oftalmologické kasuistiky.

Moderátorem sekce kardiologické byl Dr. V. Novák (Veterinární nemocnice Libuš, Praha), hlavním přednášejícím prof. Boswood. Jeho tři přednášky byly zaměřeny na výběr zobrazovací techniky v kardiologii, na použití biomarkerů v kardiologii a na léčbě založené na důkazech u běžných kardiologických onemocnění.

Všechny přednášky byly rozhodně velkým přínosem a stimulem k dalšímu rozvoji praxe malých zvířat.

Generálním sponzorem této konference byla společnost Royal Canin, mezi hlavní partnery konference patřily společnosti MSD Animal Health Bayer, Bioferm, Calibra, NAVC a Univit.

Finanční podporu odborných programů zajistily společnosti Hill´s, Boehringer Ingelheim a NAVC. Veterinární lékaři si při této příležitosti mohli od  více než 50 firem objednat finančně zvýhodněný sortiment veterinárních léčiv a biopreparátů, chirurgické nástroje, krmiva a jiné přípravky pro veterinární praxi.

Odborný program obohatily celkem tři postery: Dr. M. Načeradské Socializační školka pro štěňata, Dr. R. Maňka Cudzie teleso v žalúdku a syndrom ochorenia dentície činčily vlnatej a Zásady infuzní terapie u psů a koček s ketoacidózou v součinnosti s laboratorními výsledky Dr. F. Špručka.*

 

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down