17.03.2003 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vražedný zápal plic z Asie

Smrtící forma zápalu plic šířící se z jihu Asie znepokojuje zdravotníky na celém světě. Onemocnění je nebezpečné je především proto, že podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nereaguje na antibiotika a protivirové prostředky. Nákaza si už vyžádala devět lidských životů a více než 150 infikovaných v řadě zemí po celé planetě. Inkubační doba je asi tři dny. Hlavními příznaky infekce jsou vysoké horečky (přes 39 stupňů Celsia), kašel a dýchací potíže. Onemocnění začíná a přenáší se jako běžná chřipka, ale rychle se mění v zápal plic. Podle WHO zatím není prokázáno, že se virus šíří letmým kontaktem nebo pobytem ve větším kolektivu. V každém případě však nákaza znamená celosvětovou hrozbu.

Podle posledních zpráv byly případy nemoci zaznamenány převážně v jihovýchodní Asii: v Hongkongu, Číně, Thajsku, Singapuru, Vietnamu, na Filipínách, v Indonésii. Nejnověji se však choroba objevila i v Severní Americe. WHO včera oznámila, že zaznamenala dva případy úmrtí v Kanadě - šlo o matku a syna vracející se z Hongkongu. Zdravotníci v zemi našli sedm lidí - příbuzných - kteří se od nich nakazili, a hledají všechny, kdo s matkou a dítětem přišli do styku. V sobotu byl navíc zdravotníkům při mezipřistání v německém Frankfurtu předán do karantény singapurský lékař cestující domů linkou z New Yorku, jenž vykazoval známky choroby. Spolu s ním museli vystoupit ještě další dva členové jeho rodiny. Podle amerických úřadů v Singapuru ošetřoval dva pacienty s respiračními onemocněními před tím, než do USA odcestoval na zdravotnickou konferenci.
Příčina onemocnění zůstává neznámá, proto je obtížné vybrat vhodný lék.. Někteří z pacientů jsou ve stabilizovaném stavu, jiní potřebují respirátory, aby mohli dýchat. Podle informací amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) již došlo k částečnému zlepšení zdravotního stavu u několika pacientů. První obětí virové vlny se minulý týden stal osmačtyřicetiletý americký podnikatel. Ten onemocněl v Hanoji poté, co absolvoval cestu do Šanghaje. Po několika dnech strávených ve Vietnamu byl převezen do hongkongské nemocnice, kde ve čtvrtek zemřel. WHO poukazuje na to, že choroba může být spjata s listopadovými případy zápalu plic v čínské provincii Kuang-tung. Tam onemocnění připravilo o život pět lidí z 305 nakažených.
Zdroj: rsk, BBC, CNN

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down