21.10.2002 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Patogenní bakterie respiračních infekcí skotu a jejich citlivost k antibiotikům

Hütt A., Goossens, L. Bakterielle Pathogene und ihre Antibiotikaempfindlichkeit bei respiratorischen Infektionen des Rindes. Prakt Tierarzt 2001;82(11):936-947.

Respirační onemocnění skotu působí ročně v Německu miliónové škody. Hlavními patogenními bakteriemi jsou Mannheimia haemolytica a Pasteurella multocida. K imunizaci slouží komerční vakcíny proti nejčastěji se vyskytujícím serotypům bakterií. Léčba spočívá v nasazení chemoterapeutik s antibakteriálním účinkem. Florfenikol je širokospektrální antibiotikum ze skupiny fenikolů. Strukturou se podobá chloramfenikolu. Léčebná dávka pro skot je 20 mg/kg ž. hm., i. m., dvakrát v odstupu 48 hodin.
Bylo vyšetřeno 94 nosních výtěrů mladého skotu, převážně býčků, s klinickými příznaky bronchopneumonie. Vzorky byly odebírány v říjnu a listopadu 2000 v jednom velkochovu v Meklenbursku-Předpomořansku, kam byla svezena telata z mnoha chovů na výkrm. Telata byla vakcinována proto bovinnímu respiratornímu synciciálnímu viru (BRSV), infekční bovinní rinotracheitidě (IBR) a M. haemolytica. Vzorky byly odebírány do media Amies, zasílány poštou a dodávány k vyšetření nejpozději do 48 hodin po odběru. Aerobní bakterie byly kultivovány neselektivně na agaru Columbia s 5 % ovčí krve, selektivně na krevním agaru (KA) Columbia s kanamycinem a na KA s Vitoxem a bacitracinem. Mikroaerofilní bakterie byly kultivovány na KA. Byla posuzována tvorba kyselin, morfologie kolonií a schopnost hemolýzy, grampozitivita, tvorba oxidázy, katalázy a indolu. Biochemicky byly aerobní bakterie identifikovány systémem Crystal. Mikroaerofilní bakterie byly biochemicky identifikovány testem Api-NH. Citlivost k šesti antibiotikům byla testována difúzí v agaru podle německé normy DIN 58940.
U 23 (24 %) z 94 nosních výtěrů nebyly izolovány patogenní bakterie. U 52 (55 %) byl izolován jeden patogen a u 19 (20 %) dva různé patogeny. U 29 (32 %) monoinfekcí byla izolována P. multocida, u 21 (22 %) případů M. haemolytica a u 13 (14 %) případů byly izolovány oba druhy bakterií. Jednou byla zjištěna infekce P. multocida a Haemophilus somnus, dvakrát infekce P. multocida a Actinomyces pyogenes, dvakrát infekce M. haemolytica a A. pyogenes a jednou infekce M. haemolytica a Pasteurella aerogenes. Ze tří vzorků byla izolována Neisseria spp., a to jednou společně s P. multocida, jednou společně s A. pyogenes a jednou s aerobními sporuláty. Bylo izolováno celkem 90 kmenů patogenních bakterií, z toho 45 izolátů P. multocida, 37 izolátů M. haemolytica, 6 izolátů A. pyogenes, 1 izolát P. aerogenes a 1 izolát H. somnus.
Citlivost k antibiotikům byla zjišťována testem difúze v agaru u 45 izolátů P. multocida a 37 izolátů P. hemolytica. Všechny izoláty byly citlivé k florfenikolu,ceftiofuru, enrofloxacinu a s výjimkou jednoho izolátu P. multocida také k amoxicillinu. Všechny izoláty P. multocida byly citlivé k sulfametoxazolu/trimetoprimu, jeden izolát M. haemolytica byl rezistentní a 15 izolátů (41 %) bylo intermediárně citlivých. Třicet dva (71 %) izolátů P. multocida a 30 (81 %) izolátů M. haemolytica bylo rezistentních vůči tetracyklinu. Jeden izolát P. aerogenes byl až na intermediárně hodnocený tetracyklin vnímavý k testovaným antibiotikům. Inhibiční zóny u florfenikolu byly 36,9 ± 1,9 mm u P. multocida a 31,9 ± 2,7 mm u M. haemolytica. Všech 45 izolátů P. multocida a 37 izolátů M. haemolytica bylo citlivých k florfenikolu. Z toho bylo 23 (51 %) izolátů P. multocida citlivých ke koncentraci florfenikolu 0,5 μg/ml a 17 (38 %) k 1 μg/ml. Dvacet sedm (73 %) izolátů M. haemolytica bylo citlivých k 1 μg/ml a 9 (24 %) ke 2 μg/ml florfenikolu. Minimální inhibiční koncentrace pro 1 izolát H. somnus byla 4 μg/ml a pro 1 izolát P. aerogenes 2 μg/ml. Autoři dospěli k závěru, že vyšetřování nosních výtěrů je významnou intravitální bakteriologickou diagnostickou metodou a léčba antibiotiky různého chemického složení, s různými účinnými skupinami, může být v chovech skotu úspěšná.

Eva Sedlmaierová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down