Z materiálu ministerstva zemědělství vyplývá, že se letos předpokládá další růst spotřeby drůbežího masa až na 23,5 kilogramu na osobu a rok. Již loni se přitom jeho konzumace dostala nad úroveň Evropské unie. Celková spotřeba by měla letos podle odhadu stoupnout asi o pět tisíc tun na 325 tisíc tun živé hmotnosti.
Produkce drůbežího masa se v tomto roce pravděpodobně meziročně zvýší o procento na 315 tisíc tun vlivem pokračující mírně rostoucí poptávky. Rozdíl mezi nabídkou a poptávkou je tradičně doplňován dovozem.
Podle statistických údajů se v roce 2000 v ČR zkonzumovalo v průměru 79,4 kilogramu masa na osobu za rok. Z toho 40,9 kilogramu představovalo vepřové, 22,3 kilogramu drůbež a 12,3 kilogramu hovězí. Zatímco roční spotřeba hovězího na osobu loni dále klesla na 9,1 kilogramu, obliba drůbežího roste. V loňském roce se zvýšila výroba drůbeže proti předchozímu roku o 6,3 procenta na 312,5 tisíce tun v důsledku zvýšené poptávky a růstu vývozu. Spotřeba se zvýšila z 307 na 320 tisíc tun.
Zdroj: ČTK