01.10.2002 | 01:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Deblíně budou utrácet

Kontrolní test imunohistochemickou metodou dnes potvrdil výskyt třetího případu tzv. nemoci šílených krav (BSE) v Deblíně na Brněnsku. Nejvýše bude vybito 13 kusů dobytka. ČTK to řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Zemědělské družstvo v Deblíně se připravuje na likvidaci krav. Družstvo uzavřelo bránu vjezdu do svého areálu, objevilo se vozidlo police a vzápětí také přijelo auto s kontejnery na mrtvá zvířata. Nemocná kráva se narodila 26. dubna 1997 a poražena byla letos 25. září. Dva ze čtyř potomků krávy byli už dříve poraženi, ale jejich test na BSE byl negativní. Výskyt třetího případu BSE v ČR dnes potvrdil kontrolní test imunohistochemickou metodou.
Podle ředitele Státní veterinární správy Josefa Holejšovského bude vybito nejvýše 13 kusů dobytka, a to 11 dospělých o půl roku starších a o půl roku mladších než nakažená dojnice a dva její potomci. "Je docela možné, že utracení jednoho zvířete bude odloženo, protože je to vysoce březí kráva pár dní před otelením," řekl ČTK Holejšovský. Po otelení bude kráva muset být rovněž zabita, mládě však v případě jejího negativního výsledku může zůstat na živu. Výsledky testů zabitých zvířat budou známy ve středu dopoledne.
Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down