Pracovníci veterinární služby i inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI) nasadili podle svých mluvčích v minulých dnech všechny síly, aby dohlédli na to, že potraviny z obchodů, skladů a výroben v zaplavených územích budou skutečně zlikvidovány. Stoprocentní jistotu, že se tak skutečně stalo, však dát nemohou. Svědčí o tom výsledky kontrol ČZPI. Do konce srpna zjistila inspekce na jedenácti místech po celé republice zakázaný prodej potravin, které přišly do styku s vodou.
Přestože inspekce upozornila všechny výrobce a podnikatele, že potraviny zaplavené vodou se nesmějí prodávat ani po jakémkoli přepracování, dožaduje se řada firem a drobných podnikatelů výjimky. „Výjimka není možná a inspektoři, kteří pracují v terénu nepřetržitě, budou snahy o překračování zákazu nekompromisně trestat,“ zdůrazňuje Daniela Kolejková.
Obavy, zda nemohly potraviny živočišného původu, které se měly zlikvidovat v kafileriích, skončit třeba v paštikách či konzervách, se snaží vyvrátit tiskový mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. „Nic se nedá vyloučit na sto procent, ale je to hodně nepravděpodobné,“ uvádí Duben. Všechna místa, která byla zatopena, měli veterinární inspektoři totiž pod dozorem. „Sami dohlíželi na likvidaci potravin, na místě sledovali, jak se nakládají a odvážejí do kafilerií.“ Dnes veterinární inspektoři dohlížejí i na to, jak se provozovny opět uvádějí do provozu. „Sledují, jak se dezinfikují, odebírají stěry, aby zjistili, že dezinfekce byla účinná a obchod nebo výrobna mohou být znovu otevřeny. Nic by jim tedy nemělo uniknout,“ ujišťuje Josef Duben.