17.07.2002 | 12:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Státy EU byly pokárány za ochranu přírody

Řada členských států EU byla pokárána Evropskou komisí. Důvodem se stalo neplnění legislativy upravující ochranu přírody. K zemím, které EK žalovala u Evropského soudního dvora (ESD), patří například Finsko.

V případě Finska se jedná o pokračující porušování zákazu lovu vodních ptáků v jarním období a dále o povolování lovu vlků, medvědů a rysů bez dokazování, že jsou tato zvířata přemnožena a způsobují škody, což je podle evropské legislativy jediný důvod k jejich odstřelu.
Druhou káranou zemí se stalo Lucembursko, které nepředložilo odpovídající režim ochrany v lokalitách, kde hnízdí vzácné druhy ptactva. Důrazného varování se dostalo Francii a kvůli neplnění směrnic o divokých ptácích a o přírodních rezervacích popotahuje EK také Španělsko, Itálii, Británii, Portugalsko, Nizozemsko a Švédsko, protože otálejí se zavedením ochranného režimu pro všechny lokality zařazené do seznamu Natura 2000. ČR měla při jednání s EU o kapitole "životní prostředí" také určité potíže s převzetím těchto směrnic; žádala zprvu o přechodné období, protože splnění všech požadavků je finančně náročné. Posléze od něj ustoupila, částečně pod vlivem slibu jistého finančního příspěvku ze strany EU.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down