08.07.2002 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kuřata z Nizozemí obsahují hovězí protein

V Británii konzumují spotřebitelé kuřata s injekčně vpravenými hovězími proteiny. Kuřata byla dovezena z Nizozemí. Konzumentům z těchto kuřat údajně hrozí onemocnění bovinní spongiformní encefalitidou. Napsal o tom britský deník The Guardian.

Touto metodou byla v Nizozemsku před vývozem zpracovávána kuřata dovážená z Thajska a Brazílie pět let. Cílem této manipulace zřejmě bylo zvýšit zisk, protože drůbeží kůže po úpravě absorbuje víc vody, kuře se zdá větší a je také těžší. Veterinární úřady o problému vědí už od roku 1997, ale až současné genetické techniky jim prý umožnily přítomnost hovězích proteinů v kuřecím mase dokázat.
Zástupce první z nizozemských firem, která kuřata distribuovala přiznal, že proteiny používané pro úpravu kuřecího masa, jsou hovězího původu, ale zdůraznil, že maso před expedicí prošlo nizozemskou státní kontrolou. Mimo jiné obsahovalo kuřecí maso této firmy i vepřové proteiny.
Zástupce druhé firmy prohlásil, že neví, jak se hovězí proteiny do kuřat dostaly, a domnívá se, že to musí souviset s krmením, které dostávala v Brazílii. Tento podnik, který prodává v Británii velmi populární kuřata Duke, prý výrobky upravuje jen proteiny získanými z kuřecí kůže, protože jinak by se kůže prodávaných kusů zcela odvodnila. Kuřata Duke jsou stále na trhu a jsou distribuována do školních kantýn. Z třetí exportující nizozemské firmy se zatím nikdo nevyjádřil.
Irská kontrolní agentura už zakázala prodej v Nizozemsku upravených kuřat, ale Britové tentýž druh zboží zatím z trhu nestáhli.
Komisař Evropské unie pro zdravotnictví a ochranu spotřebitelů David Byrne k tomu řekl, že získá-li víc důkazů o podvodu, zahájí proti Nizozemcům řízení.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down