08.07.2002 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

GMO budou na potravinách označeny

Evropský parlament (EP) schválil návrhy dvou směrnic Evropské komise, které se týkají označování potravin a krmiv s obsahem geneticky modifikovaných organismů (GMO) a jejich sledování v potravinovém řetězci. Zákon nařizuje povinné označování všech výrobků obsahujících geneticky modifikované organismy, a to bez ohledu na jejich množství.

Na podzim se návrhy mohou zabývat ministři životního prostředí členských zemí. Jakmile se vysloví, vrátí se zákony zpět do EP a podle předpokladů by mohly být schváleny letos v zimě. Pak budou muset být převedeny do práva každé země, takže platit by měly podle optimistů asi tak za rok.
Parlament schválil také výjimky navržené komisí, ale jež se nelíbí ochráncům životního prostředí - označování nepodléhá maso, mléko či vejce ze zvířat krmených geneticky manipulovanými plodinami. Dále nebude třeba označovat výrobky, v nichž obsah GMO nepřesahuje půl procenta hmotnosti.
Evropské komisi se nelíbí některé změny navržené poslanci, například zákaz byť jen stopové přítomnosti nepovolených, ale průkazně neškodných GMO, nebo povinnost všechny GMO přesně identifikovat, aby se rozpoznaly ty, které se nesmějí šířit v přírodě. Tyto dodatečné povinnosti jsou podle názoru EK nepraktické a příliš drahé. Pro přísné sledování GMO se vyslovili socialisté, zelení a vesměs liberálové. Konzervativní Evropská lidová strana hlasovala proti.
Komise považuje návrhy směrnic za kompromis mezi těmi, kdo chtějí GMO docela zakázat, a těmi kteří v nich vidí základ budoucího moderního zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down