25.06.2002 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mědvěd z Orlové asi odešel

Návnada připravená na dvouletého medvěda, který se usadil v Orlové na Karvinsku, se minula účinkem. Myslivci ji připravili v bažině nedaleko sadu, kde šelma zničila několik stromů. Podle zoologa ostravské zoo Ludvíka Kunce se šelma zřejmě opět vydala na cestu.

Na návnadu z několika ryb chtěli myslivci podle Kunce zvíře přilákat do bažiny, kde by zanechal více stop. „Ryb si vůbec nevšiml. Kdyby v Orlové stále byl, tak by je ucítil a určitě si pro ně přišel. Navíc jsme nenašli ani další stromy, ze kterých by strhal kůru. Je pravděpodobné, že už odešel," řekl Kunc. "Z Orlové může jít kamkoliv. Je zde dostatek křovin a navíc i opuštěných domů, které mu poskytnou dostatečnou ochranu," doplnil s tím, že medvěd asi pokračuje v cestě z Beskyd do Jeseníků. "Jsme v kontaktu s myslivci v dalších okresech. Pokud někde zanechá stopy, dozvíme se to". O víkendu Orlovou a místa, kde se medvěd objevil, střežily hlídky městských strážníků. Ani ty však medvěda nepotkaly.
"Kdyby se tady chtěl usadit natrvalo, mohl by to být problém. V tomto prostředí nemá co dělat. Případný odchyt by však muselo povolit ministerstvo životního prostředí," uvedl zoolog. Naposledy se medvěd k lidským obydlím přiblížil před dvěma lety na Vsetínsku, kde chovatelům způsobil statisícové škody. Odborníci ho ale chytili a převezli do chomutovské zoo. Zanedlouho ale utekl z karantény a byl zastřelen.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down