Překročení limitů cizorodých látek zjistila Česká zemědělská a potravinářská inspekce (ČZPI) loni u čtrnácti z 1134 odebraných vzorků, což je zhruba na stejné úrovni jako v roce 2000. Obsah těchto látek v tuzemských potravinách hodnotí jako zcela srovnatelný s okolními státy. „Závady byly pouze u potravin rostlinného původu,“ řekla mluvčí ČZPI Daniela Kolejková.
Pět vzorků obsahovalo nepřípustné množství pesticidů, u rostlinných olejů se také v pěti vzorcích objevil zvýšený obsah polyaromatických uhlovodíků. Ve dvou případech loni laboratoře zjistily arzén v rýži a v jednom kadmium v máku. Jen jeden případ nevyhovující normě na obsah mykotoxinů zjistila inspekce u dětské ovocné výživy. Z dlouhodobých výsledků kontrol inspekce vyplývá stálý pokles obsahu polychlorovaných bifenylů a chlorovaných pesticidů u mléka a mléčných výrobků. Legislativa zatím nemá limit obsahu u dioxinů, které ČZPI analyzuje zejména v rostlinných olejích a některých potravinách živočišného původu. „V případě, kdy potraviny obsahují látky bez stanoveného limitu, povoluje podmínky jejich prodeje ministerstvo zdravotnictví,“ uzavřela Kolejková.